piątek, 6 września 2013

Dżem gruszkowy z wanilią

Ostatnio Ł. tak rozbujał się w kuchni, że muszę walczyć o to by pozwolił abym wrzuciła jakiś swój przepis na bloga :) Jakoś dziś udało mi się wyprosić by zamieścić przepis na smakowity dżem z gruszek. 

Gruszki to dla mnie trochę dziwny owoc. Bardzo lubię je jeść na surowo ale w przetworach widziałam je blado. Jedyne co potrafiłam sobie wyobrazić to kompot mojej mamy. Ale dżem? Dlatego zaintrygował mnie przepis z aktualnego numeru gazety z biedronki "Smaki Życia", często robimy na podstawie przepisów z tych gazetek przepisy, ponieważ są tam propozycje z sezonowych produktów. Dla tych, którzy nie czytają tej gazetki polecam ten przepis, zrobiłyśmy z mamą cztery słoiczki tego dżemu, z czego jeden już zniknął :) 


Składniki:
1,5 kg dojrzałych gruszek,
1 laska wanilii,
sok wyciśnięty z 1 cytryny,
150-200g cukru

Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę. Wkładamy do garnka, dodajemy sok z cytryny oraz cukier (dodajemy go tyle aby nie przesłodzić dżemu - w zależności od smaku gruszek) i mieszamy. Podgrzewamy, doprowadzamy do wrzenia.Laskę wanilii przekroić wzdłuż na połowę i czubkiem noża zdejmujemy ziarenka i dodajemy do naszych podgrzanych gruszek. Gotujemy bez pokrywki na małym ogniu, dość często mieszamy wtedy szybciej zredukują się soki i dżem będzie odpowiednio gęsty. Przekładamy dżem do czystych, wyparzonych, suchych słoików, pasteryzujemy ok. 20 minut.

Gruszki w połączeniu z sokiem z cytryny przestają być mdłe a wanilia dodaje im niezwykłego smaku i zapachu. W dżemie widać też drobne ziarenka wanilii. Mniam mniam!!! 

Smacznego!!!

5 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. a czy może być cukier waniliowy ? Obecnie nie mam możliwości zakupienia laski ale mam dojrzałe gruszki :)
      Małgorzata

      Usuń
    2. robiliśmy też z cukrem z prawdziwą wanilią. Jest to drobniutki cukier z wanilią w proszku w składzie, też daje dobry aromat np. firmy Kotanyi, 10g kosztuje około 4zł i na tą ilość powinno wystarczyć opakowanie. Myślę, że cukier waniliowy też sprawi, że będzie dobrze wyczuwalny zapach wanilii, ewentualnie może jeszcze odrobinka aromatu do ciast dla poprawienia efektu w razie czego? Niestety nie próbowaliśmy z takim cukrem - daj znać jaki efekt :) Pozdrawiamy

      Usuń
  2. Proponuje dodac jeszcze nieco malin zamiast cytryny, które dodadzą też kwaskowatości ale i efekt smakowy lepszy. Sprawdzone:)....mniam, mniam

    OdpowiedzUsuń
  3. Proponuje dodac jeszcze nieco malin zamiast cytryny, które dodadzą też kwaskowatości ale i efekt smakowy lepszy. Sprawdzone:)....mniam, mniam

    OdpowiedzUsuń

Instagram
Top Blogi

Author

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

analytics