czwartek, 12 września 2013

Muffinki czekoladowo - migdałowe

Siemanko! Obiecałem, że będą przepisy na babeczki i są. Jesteśmy na wakacjach u moich rodziców i trochę ciężko było mi się zebrać do pisania. Dzisiejszy przepis mam od mojego kuzyna W. Zobaczyłem te babeczki u niego na instagramie i postanowiłem je dla Was wykonać. No to zaczynajmy.

Składniki:
3 jajka
100g cukru
100g mąki
50g kakao
1 łyżka proszku do pieczenia
dowolny dżem

Lukier:
230g cukru
4 łyżki kakao
2 łyżki masła
wrząca woda

Na wstępie już zdradzę, że ciasto wyszło bardzo bardzo gęste, co widać już po składnikach ciasta. Przy muffinkach malinowych było lejące więc co przepis to inna muffinka. Zaczynamy od ubicia żółtek z cukrem. Następnie dodajemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do naszej masy. Potem wrzucamy rozdrobnione migdały. Ciasto przekładamy do foremek i pieczemy 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.


Po wyjęciu z piekarnika nakładamy na każdą babeczkę dżemor.


My użyliśmy gruszkowego z ostatniego naszego przepisu (link tutaj). Potem polewamy babeczki naszym lukrem, który tworzymy z cukru, kakao, masła i wrzącej wody. Babeczki możemy udekorować np. kolorowymi kuleczkami.


Co do babeczek to wizualnie wyszły lepsze od malinowych. Jednak w smaku trochę zbyt kakaowe i dość suche. Myślę, że można dodać do ciasta trochę mniej kakao lub dodać mleka albo oleju by było trochę bardziej lejące. Nie robiłem ich drugi raz, ale jak zrobię to wam wszystko ładnie przekaże. I jeszcze jedno. Zobaczyłem też u kuzyna takie coś do robienia dziurek w muffinkach żeby potem ładnie je nadziać dżemorem. Bardzo przydatne.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Instagram
Top Blogi

Author

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

analytics