środa, 28 sierpnia 2013

Parówki w ciescie francuskim

Witajcie! Bardzo bardzo lubimy ciasto francuskie. Nie ukrywamy, że używamy kupnego ciasta francuskiego. Bardzo nam smakuje, można go użyć na wiele sposobów i pomaga zaoszczędzić trochę czasu gdy się spieszymy, a zjeść coś trzeba. Kiedyś pokazaliśmy Wam jak zrobić parówki w cieście na pizze (przepis tutaj), a dzisiaj zaprezentujemy nasze paróweczki właśnie w cieście francuskim. Zaczynamy.


Składniki:
ciasto francuskie
10 - 12 parówek
musztarda
przyprawy
jajko

Ciasto wyjmujemy z lodówki i kładziemy na macie do wałkowania ciasta. Lekko je chwilę wałkujemy. Następnie bierzemy po jednej parówce i wykrawamy taki kawałek ciasta aby cała została zawinięta. Przed zawinięciem smarujemy ciasto od wewnątrz musztardą. Jako wielki fan keczupu muszę stwierdzić, że musztarda jest tutaj najlepszym wyborem (choć po wyjęciu z piekarnika i tak polewam parówkę keczupem zanim trafi do mojej buzi). Gdy zawiniemy parówkę w ciasto, przy pomocy widelca sklejamy je dokładnie tworząc przy okazji ładny wzorek na brzegach. Na wierzchu każdej parówki robimy 3-4 nacięcia przy pomocy noża. Następnie układamy je na blasze wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy rozmąconym jajkiem. Na końcu posypujemy nasze parówki pieprzem i jakimś "legalnym ziołem" np. oregano czy bazylią. Pieczemy "na oko" w 200 stopniach, aż się parówki zarumienią. Smacznego!



2 komentarze:

  1. o, z musztardą jeszcze nie próbowałem. Za to polecam sos czosnkowy ;)) Danie naprawdę świetne~!

    OdpowiedzUsuń

Instagram
Top Blogi

Author

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

analytics