poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Drożdżowe drożdzówki z drożdżami... i twarogiem

Jeżeli w kuchni królują małe słodkości to wiadomo kto pichci:) Dzisiaj przedstawiamy Wam szybkie i proste drożdżówki. Po ich zrobieniu już nigdy nie pójdziecie po nie do sklepu. Wiadomo kupne są "dupne":) Zaczynamy!



Składniki:

250g mąki
20g drożdży
łyżka miodu
2 jajka
150 ml mleka
szczypta soli
3-4 łyżki masła

250g twarogu
3 łyżki masła
żółtko
łyżka cukru waniliowego
1/4 szklanki cukru
trochę olejku cytrynowego

Bierzemy miskę i wsypujemy niej mąkę. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku dodając miód. Do mąki dodajemy sól, jedno jajko i masło. Dolewamy mleko z drożdżami. Wyrabiamy ciasto. Jeżeli bardzo się klei to podsypujemy mąką. Odstawiamy ciasto na bok do wyrośnięcia. W innej misce mieszamy twaróg z cukrem zwykłym i waniliowym. Dodajemy masło, żółtko i kilka kropel olejku cytrynowego. Miksujemy przy pomocy miksera i gotowe.

Z wyrośniętego ciasta formujemy kulki jakie tylko chcemy i układamy je na blasze wyłożonej papierem. Spłaszczamy odrobinę ręką i  zostawiamy na 15 minut pod ściereczką. Używając literatki do napojów robimy wgłębienie w każdej drożdżówce i nakładamy nasze nadzienie. Smarujemy drożdżówki roztrzepanym jajkiem i pieczemy w piekarniku około 20 minut w 200 stopniach. Smacznego!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Instagram
Top Blogi

Author

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

analytics