środa, 7 sierpnia 2013

Ciasto marchewkowe

Witojcie! Dzisiaj przepis na ciasto, którym nie pogardziłby wasz królik:) Ciasto marchewkowe, czyli carrot cake przywędrował do nas z Wielkiej Brytanii. Jeżeli nie jesteście pewni czy marchewka w placku to dobry pomysł to musicie wykonać to ciasto. Zaczynamy!




Składniki:

4 jajka
1,5 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu
1 szklanka oleju
2 szklanki mąki
3 marchewki

Jajka miksujemy z cukrem. Dodajemy olej cały czas miksując. Następnie wrzucamy stopniowo mąkę. W kubeczku mieszamy proszek, sodę oraz cynamon i dodajemy do naszej masy. Marchewkę ucieramy na tarce, mieszamy z naszą masą przy pomocy drewnianej łyżki. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem i pieczemy w piekarniku ok. 50 minut w 180 stopniach. Smacznego!


6 komentarzy:

  1. Tak tak potwierdzam ciasto marchewkowe jest przepyszne. Ja robiłam do niego jeszcze krem na wierzch z serka śmietankowego, cukru pudru i masła i było pycha:):)Dominika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli chodzi o placki to najczęściej uda się mi jedynie polać je lukrem ;P zwykle już jakąś połowę blaszki :P gdzieś chyba spotkałam się w jakimś przepisie z takim kremem serowym, na pewno musi być lepsze, mniej suche

      Usuń
  2. jaki ma być rozmiar blaszki



    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. proponujemy blachę 40 na 20. W mniejszej zwiększyć czas pieczenia, a w większej skrócić (metodą suchego patyczka)

      Usuń

Instagram
Top Blogi

Author

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

analytics