środa, 31 lipca 2013

Pierogi z jagodami

Sezon owocowy jeszcze trwa! Niestety pierogów z truskawkami w tym roku nie przyrządziliśmy bo trochę przegapiliśmy sezon :) udało się zrobić zaledwie kilka słoiczków dżemu, który pewnie szybko zniknie i trochę truskawek zamrozić na zimowe wieczory. W tym roku jednak nie zaniedbaliśmy tematu jagód! Nie dość, że objedliśmy się świeżymi jagodami z cukrem, to udało się zrobić jeszcze pierogi z jagodami, których nie jedliśmy już od kilku lat. W przeciwieństwie do innych pierogów te z jagodami są bardzo proste w przygotowaniu, ponieważ nie wymagają szykowania farszu! W cieście zamykamy same owoce, nie dodajemy cukru aby nie puszczały soku :) Do dzieła...





Lista składników na ok 40 pierogów
Ciasto:
-pół kg mąki
-1jajko
-3/4-1 szklanka gorącej wody
-3/4łyżeczki soli

Farsz:
jagody - ilość zmienna

Przepis na ciasto pojawiał się już kilka razy na blogu. Trzymamy się tych samych, sprawdzonych proporcji. Jeśli chodzi o jajko to czasem je dodajemy a czasem nie i nie jest to kwestia oszczędności jak się niektórym wydaje! Do miski wsypujemy mąkę i sól . Dodajemy jajko, mieszamy. Następnie dodajemy stopniowo gorącą, przegotowaną wodę i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Formujemy kulkę i przykrywamy ją gorącym, głębokim talerzem. Ciasto będzie później lepiej się wałkowało Zostawiamy na chwilkę. Gdy talerzyk ostygnie dzielimy ciasto na części, wałkujemy na cienkie placki i wykrawamy maszynką albo szklanką okrągłe placki. 


Napełniamy pierogi jagodami i zaklejamy, robimy warkoczyk.
Pierogi wrzucamy partiami do wrzącej, osolonej wody i gotujemy ok 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Polewamy stopionym masłem. Posypujemy na talerzu cukrem! 



Na sesje zdjęciowe jak zwykle nie było czasu :)


4 komentarze:

  1. Też dziś lepiłam pierogi, trzeba korzystać z ostatnich jagód :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje ulubione:) Czy ta "maszyneria" do zlepiania naprawdę jest w stanie skleić tak ładnie pierożki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. maszyneria nie skleja aż tak ładnie, dlatego zawsze robimy najpierw maszynką a potem zawijamy brzegi dla pewności :)

      Usuń
  3. Już od jakiegoś czasu "chodzą" za mną takie pierogi i chyba w końcu trzeba bedzie je zrobić bo WAsze tak pysznie wygladają:)

    OdpowiedzUsuń

Instagram
Top Blogi

Author

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

analytics