wtorek, 11 czerwca 2013

Truskawkowe lody sorbetowe

Siema! Pewnie myślicie, że nasze milczenie na blogu jest spowodowane brakiem jedzenia i pomysłów. Że codziennie mamy na stole suchy chleb i wodę. Nic bardziej mylnego. Po prostu rozleniwiliśmy się. Troszeczkę :) Ale już na właściwe tory. Kupiliśmy ostatnio truskawki. Polskie, czerwone, pyszne! Byliśmy też w Netto i zakupiliśmy tam pojemnik na domowe lody. I tak od pojemniczka, poprzez truskawki do lodów. Sorbetowych - ulubionych N. Pyszności!
 
 
Składniki:

truskawki ok. 500 g.
sok z połówki cytryny
niecała szklanka cukru

Truskawki myjemy, obieramy z szypułek. Blendujemy w blenderze nasze truskawki na jednolitą masę. Dodajemy cukier i sok z cytryny. Przelewamy do pojemników i wkładamy do zamrażarki Cukier można zastąpić miodem, a nawet z niego zrezygnować. Zależy jak kto lubi. Gdy lody będą gotowe wyjmujemy je z pojemnika i zjadamy ze smakiem. Pojemnik można na chwilę zanurzyć w gorącej wodzie by lody łatwiej wyszły. Smacznego!
 


 
 
 

Zostało nam trochę sorbetu i polaliśmy nim zakupione wcześniej lody śmietankowe. Mniam, mniam:)
 

1 komentarz:

  1. Co za pyszności:) Szkoda że do teraz nie zakupiłam żadnych foremek do lodów, chyba pora to zmienic:/

    OdpowiedzUsuń

Instagram
Top Blogi

Author

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

analytics