środa, 12 czerwca 2013

Mielone na patyku!

Rozpoczęliście już sezon grillowy? My jeszcze nie! :( Przeglądając ostatnio gazetki natknęłam się kilkukrotnie na propozycje dań na grilla - m.in. na "szaszłyki z mielonych". Przypomniało mi się dzięki temu, że już coś takiego przygotowywaliśmy - dokładnie na Walentynki! Oto zapomniany przepis na kebaby na patyku.



Składniki:

300 g mięsa mielonego
świeża kolendra
1 małe jajko
1 łyżka bułki tartej
świeża mięta
słodka i ostra papryka
Sok z cytryny
Sól, pieprz

Sos:
jogurt naturalny (gęsty)
1 ząbek czosnku
1 ogórek


Przygotowanie:

Zioła drobno posiekać. W misce wymieszaj je z mięsem, jajkiem, bułką, sokiem z cytryny, słodką i ostrą papryką.


Masą obklejamy patyczki do szaszłyków, smażymy na patelni około 7-9 minut. Z pewnością wyszłyby super na grillu.



Podajemy z sosem: ogórek zetrzyj na tarce, odciśnij, wymieszaj z jogurtem i posiekanym czosnkiem, dopraw solą i pieprzem (my czasem zamiast soli i pieprzu dodajemy gotową przyprawę tzatziki).

Do mięsa podaliśmy też frytki pieczone w piekarniku! Przepis tutaj

3 komentarze:

  1. Nie wiem, cholercia, kiedy rozpoczne, bo pogoda wciaz nie taka jak trzeba... Dobrze, ze takie pysznosci jak wasze mielone mozna przygotowac w piekarniku!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają jak "saszlykas" jak z Litwy:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj tak już kilka razy udało nam się zrobić grilla a raz nawet ognisko. Fakt pogoda nie rozpieszcza póki co ale dla chcącego nic trudnego:):)
    Pozdrawiam Dominika

    OdpowiedzUsuń

Instagram
Top Blogi

Author

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

analytics