środa, 22 maja 2013

Zupa z białymi szparagami

Dzisiaj zupa! Tak tak, wiemy, że nikt się nie spodziewał :) Na fejsbuku daliśmy wskazówkę, że to szparagi będą gwiazdami kolejnych przepisów i tak też dzisiaj będzie. Pyszna, pożywna, bogata w składniki zupa. Podobnie jak wiele przepisów z naszego bloga jest nasz pierwszy raz. Zaczynamy.



Składniki:

pęczek białych szparagów
300g ziemniaków
250g pieczarek
1 por
2 pietruszki
2 łyżki masła lub oliwy
litr bulionu
150ml śmietany 18%
 koperek

Bulion czy też rosół jak kto woli robimy według sprawdzonego przepisu (link tutaj). Szparagi myjemy, usuwamy zdrewniałe końcówki, obieramy z zewnętrznych włókien i kroimy na kawałki o długości 1-2 cm. Myjemy i obieramy pozostałe warzywa. Pora kroimy w talarki, ziemniaki w kosteczkę, pietruszkę i pieczarki w plasterki.W garnku na zupę rozgrzewamy oliwę i wrzucamy por. Gdy się zeszkli dodajemy pieczarki i smażymy z 2 minuty. Następnie dodajemy ziemniaki oraz pietruszkę i smażymy kolejne 2-3 minuty. Potem wlewamy litr gorącego bulionu i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut. Dodajemy szparagi. Gotujemy kolejne 10 minut doprawiamy solą i pieprzem. Następnie zabielamy zupę śmietaną. Gotujemy chwilę i podajemy zupę głodnym członkom rodziny. Zupę na talerzu posypujemy koperkiem. Smacznegooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo!


1 komentarz:

  1. U mnie (przez dzięki bogu niskie już ceny szparagów) też zaczęły one królować, Pasty, kanapki z jajkiem i bez. Zupy jeszcze nie robiłam a chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń

Instagram
Top Blogi

Author

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

analytics