Zupa porowa

Witamy. Dzisiaj na obiad będzie zupa porowa. Jakiś czas zupy nie było na naszym blogu, ale możemy zdradzić, że będzie ich jeszcze więcej. Była to nasza pierwsza przygoda z zupa porową i możemy powiedzieć, że bardzo nam smakowała. Zaczynamy.



Składniki:

1 litr rosołu, bulionu
2 duże pory
3 średnie ziemniaki
0,5 szklanki śmietany 18%
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, pieprz
oliwa lub masło


Zaczynamy od przygotowania rosołu. Jeżeli ktoś ma z tym problem to polecamy nasz przepis (link tutaj). Następnie myjemy pory i kroimy je w półtalarki. Dusimy pory na maśle lub oliwie do momentu aż się zeszklą. Następnie dodajemy obrane pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość zalewamy litrem bulionu, zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut żeby warzywa zmiękły. Następnie zdejmujemy zupę z ognia i przy pomocy blendera miksujemy całość. Doprawiamy i dodajemy śmietanę. Stawiamy na chwilę na gazie i zupa gotowa. Naszą zupę możemy udekorować startym żółtym serem lub grzankami (link tutaj). Smacznego!


Komentarze