sobota, 18 maja 2013

Zupa porowa

Witamy. Dzisiaj na obiad będzie zupa porowa. Jakiś czas zupy nie było na naszym blogu, ale możemy zdradzić, że będzie ich jeszcze więcej. Była to nasza pierwsza przygoda z zupa porową i możemy powiedzieć, że bardzo nam smakowała. Zaczynamy.



Składniki:

1 litr rosołu, bulionu
2 duże pory
3 średnie ziemniaki
0,5 szklanki śmietany 18%
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, pieprz
oliwa lub masło


Zaczynamy od przygotowania rosołu. Jeżeli ktoś ma z tym problem to polecamy nasz przepis (link tutaj). Następnie myjemy pory i kroimy je w półtalarki. Dusimy pory na maśle lub oliwie do momentu aż się zeszklą. Następnie dodajemy obrane pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość zalewamy litrem bulionu, zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut żeby warzywa zmiękły. Następnie zdejmujemy zupę z ognia i przy pomocy blendera miksujemy całość. Doprawiamy i dodajemy śmietanę. Stawiamy na chwilę na gazie i zupa gotowa. Naszą zupę możemy udekorować startym żółtym serem lub grzankami (link tutaj). Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Instagram
Top Blogi

Author

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

analytics