poniedziałek, 27 maja 2013

Zupa pieczarkowa krem

Zupy zupy zupy panują na naszym blogu. Dzisiaj przepis na zupę pieczarkową. Pieczarki bardzo lubimy w sosach czy na pizzy, a teraz czas przyszedł na zupę. Zupę robi się szybko i nie jest to skomplikowane jeżeli ktoś już ma przygotowany wcześniej bulion.


Składniki:

200g pieczarek
1 litr bulionu
śmietana słodka 18%
łyżka mąki
sól, pieprz
natka pietruszki
olej


Bulion przygotowujemy według przepisu zamieszczonego na naszym blogu (link tutaj). Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Przesmażamy je na oleju i wrzucamy do gorącego bulionu. Gotujemy ok. 10 minut. W szklance mieszamy łyżkę mąki, trochę śmietany i kilka łyżek bulionu. Całość wlewamy do naszego wywaru i mieszamy energicznie. Następnie przy pomocy blendera miksujemy całość na zupę krem. Doprawiamy solą i pieprzem. Zupę podajemy z makaronem posypaną i świeżą natką pietruszką. Smacznego!



3 komentarze:

  1. zupa z pieczarek mmmm:) jeszcze do tego krem:) to musiało być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. No widzę widzę, że ostatnio zupy u Was królują:) Ja rzadko robię zupy bo jakoś się nimi nie najadam i godzinę po zjedzeniu jakiejś robię się już głodna:)
    Pozdrawiam Dominika

    OdpowiedzUsuń
  3. My jesteśmy głodni godzinę po każdym posiłku :) Zwłaszcza Ł. mógłby jeść jeść i jeść. Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń

Instagram
Top Blogi

Author

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

analytics