piątek, 10 maja 2013

Placki ziemniaczane z sosem porowym

Witamy. Dzisiaj ukochane przez N. placki ziemniaczane! Ziemniaki, pyry, kartofle to coś czym można N. przeprosić, udobruchać, poprawić humor, rozczulić i w ogóle mają bardzo uniwersalne zastosowanie na różne stany jej osobowości. Kwiatek czy czekolada to dobre sposoby, ale poparcie ich ziemniakami daje najlepszy efekt. Zwykły esemes dotyczący treści obiadu i po chwili dostajemy esemes zwrotny: ":):):):):):):):)". Przepis pochodzi z biedronkowej gazetki "Smaki Życia."




Składniki:

0,5 kilo ziemniaków
5 łyżek mąki
1 jajko
olej do smażenia
sól, pieprz
1 duży por
0,5 szklanki śmietany 18%


Ziemniaki obieramy i ucieramy na małych oczkach tarki. Dodajemy mąkę, jajka i doprawiamy solą i pieprzem. Można dodać też trochę cebuli i majeranku. Na rozgrzanej patelni polanej olejem smażymy placki na złoty kolor. Por myjemy, odcinamy zbędne części i kroimy w drobne paseczki. W rondlu rozgrzewamy odrobinę oliwy i wrzucamy por. Dodajemy łyżkę mąki i dusimy całość pod pokrywką podlewając trochę wodą. Następnie miksujemy całość przy pomocy blendera. Dodajemy śmietanę i doprawiamy solą i pieprzem. Użyliśmy też odrobiny gałki muszkatołowej. Kładziemy ponownie na gaz i gotujemy aż sos zgęstnieje. Placki polewamy naszym sosem i zjadamy ze smakiem. Smacznego!!!


1 komentarz:

  1. Witam

    Wcale się N. ( Natalii??) nie dziwię bo ja też placki ziemniaczane bardzo lubię:) W takiej odsłonie jeszcze ich nie jadałam ale chętnie wypróbuje ale też polecę mój przepis na nie. Na usmażony placek położyć starta marchewkę i podsmażone pieczarki - też pycha:)pozdrawiam Dominika

    OdpowiedzUsuń

Instagram
Top Blogi

Author

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

analytics