wtorek, 14 maja 2013

Mrożony jogurt (Froyo)

Jeśli lubicie oglądać amerykańskie seriale to na pewno zauważyliście, że bohaterowie często podjadają froyo - czyli mrożony jogurt! Pozazdrościliśmy im tego przysmaku i postanowiliśmy sami go przygotować. Do niedawna nie było tego można spotkać w Polsce ale już teraz można natknąć się na kolorowe stoiska z różnymi smakami froyo. Jeśli nie widzieliście takich stoisk możecie sami w domu przygotować taki przysmak z jogurtu i owoców lub innych dodatków. My lubimy takie lody jogurtowe z brzoskwiami, zmiksowanymi na mus.



Przygotowanie jest dziecinnie proste - brzoskwinie odsączamy z zalewy i miksujemy blenderem. Dodajemy mus do jogurtu naturalnego. W razie potrzeby słodzimy masę miodem. Przelewamy jogurt do mniejszych kubeczków, możemy włożyć w środek patyczki lub małe łyżeczki. My przelaliśmy masę jogurtową to silikonowych foremek do pieczenia muffinek. Wkładamy foremki do zamrażarki na kilka godzin! A potem w upalny dzień podjadamy jogurtowe lody! Co najważniejsze są one mniej kaloryczne niż lody. Na dodatek ograniczamy spożycie sztucznych składników, których w lodach jest mnóstwo (wystarczy przeczytać długą listę składników na opakowaniu) i w końcu możemy poczuć w nich prawdziwe owoce - a kolor lodom truskawkowym nadadzą prawdziwe truskawki zamiast koszenili, czyli gatunku owadów, z których pozyskiwany jest barwnik używany w większości produktów o smaku truskawkowym.

1 komentarz:

  1. super, na pewno zrobię, z pewnością jest pyszny,ciekawe jak by wyszło z ananasem z puszki albo ze świeżymi owocami,super lekki deserek, pozdrawiam(nogawkuchni.blogspot.com)

    OdpowiedzUsuń

Instagram
Top Blogi

Author

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

analytics