sobota, 6 kwietnia 2013

Twarogowe trójkąciki

Witamy! Dzisiaj weekend, dzisiaj słodkości. Po raz kolejny ciasteczka z wykorzystaniem twarogu. Jak zawsze będzie łatwo przyjemnie i jak zawsze smacznie. Mimo, że Święta były niedawno to na słodkości zawsze jest miejsce i ochota.



Składniki:

Ciasto:
350g mąki
150g twarogu
5 łyżek mleka
5 łyżek oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
80g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego

Farsz:
250g twarogu
100g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżki budyniu waniliowego (proszku)
1 żółtko
kilka kropel aromatu pomarańczowego

cukier puder, 1 jajko

Twaróg można zmielić ale komu się chce i po co. Można zmielić widelcem:) Jak ktoś ma chęci i czas to mielimy w maszynce. Dwukrotnie. Składniki na cisto mieszamy i wyrabiamy na gładką masę. Odstawiamy do lodówki na dłuższą chwilę. W tym czasie przygotowujemy farsz do ciasteczek mieszając wszystko w misce. Schłodzone ciasto należy rozwałkować na grubość 5 mm i pokroić na kwadraty nam odpowiadające gdzieś 5 na 5 cm.


Na środku każdego kwadracika kładziemy nasze nadzienie i sklejamy po przekątnej aby powstał nam trójkąt. Następnie kładziemy nasze ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy je rozmąconym jajkiem. Pieczmy około 20 minut. Gdy po wyjęciu z piekarnika ostygną posypujemy je cukrem pudrem. Smacznego!!!






2 komentarze:

Instagram
Top Blogi

Author

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

analytics