wtorek, 16 kwietnia 2013

Kotlety z kaszy jęczmnienej

Kasza uznawana jet za rzecz zdrową. Dobrze wpływa na serce i układ krążenia, łagodzi objawy stresu, zapewniają też uczucie sytości na dłużej. U nas bywa ona rzadziej niż makaron czy ryż jednak jak już coś z niej pichcimy to zawsze jest pysznie. Dzisiejszy przepis pochodzi z miesięcznika "Smaki Życia" z Biedronki

.

Składniki:

2 szklanki kaszy jęczmiennej
2 cebule 
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
2 jajka
sól, pieprz
tymianek
łyżka natki pietruszki
bułka tarta
olej do smażenia

Kaszę gotujemy do miękkości, wkładamy do miski i zostawiamy do ostygnięcia. Cebule kroimy i smażymy na oleju. Do kaszy dodajemy posiekane orzechy, jajka, cebulę i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Całość dokładnie mieszamy. Formujemy kotlety w rękach i obtaczamy w bułce tartej. Jeżeli nie chcą się dobrze lepić można dodać trochę bułki tartej do naszej masy. Smażymy na rozgrzanym oleju aż się zarumienią z obu stron. Podajemy jako dodatek do obiadu. Nam kotleciki bardzo smakowały. Jakby były z mięsem. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Instagram
Top Blogi

Author

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

analytics