wtorek, 9 kwietnia 2013

Gnocchi buraczkowe

Siema! Witamy serdecznie w naszej skromnej kuchni. Dzisiaj gnocchi buraczkowe. Być może pamiętacie przepis z zeszłego roku, w którym zrobiliśmy gnocchi marchewkowe. Kluski, kluseczki to jedno z naszych ulubionych dań, dlatego przedstawiamy Wam różowiutkie gnocchi. Ach ten kolor! Zaczynamy.



Składniki:
3 buraki
4 ziemniaki
mąka pszenna i ziemniaczana
sól
jajko


Buraki, ziemniaki obieramy i gotujemy. Gdy się trochę ostudzą to rozdrabniamy je przy pomocy maszynki do mielenia lub blendera lub malaksera lub co tam macie pod ręką. Łączymy wszystko w jednolitą masę. Dodajemy jedno jako, trochę soli i mąkę. Ile mąki? Na wyczucie. Zależy od wielkości użytych warzyw. Dodajemy mąkę, aż uznamy że już wystarczy:) Można dodać też trochę mąki ziemniaczanej. Następnie z naszego "ciasta" kręcimy małe wałeczki i wykrawamy nasze kluseczki. Można też wyrywać kawałeczki masy i turlać w dłoniach małe kuleczki. Następnie każdą kuleczkę spłaszczamy widelcem.


Gotujemy we wrzącej, posolonej wodzie do wypłynięcia. Podajemy je ze skwarkami lub z jakimś sosem jako dodatek do obiadu. Smacznego różowego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Instagram
Top Blogi

Author

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

analytics