środa, 27 marca 2013

Żurek na domowym zakwasie

Witajcie! W sobotę wrzuciliśmy przepis na domowy zakwas, według przepisu Ani Starmach. No a dzisiaj podajemy przepis na żurek przygotowany na samodzielnie wyprodukowanym zakwasie :) Przepis na zakwas przypominamy - w tym linku KLIK


Składniki:
- warzywa na zupę
- 200g wędzonego boczku
- 4 białe kiełbasy
- 2 suszone grzyby
- 5 ziemniaków
- jajka na twardo
- sól i pieprz
- majeranek

Zakwas przelewamy przez sitko. Namaczamy suszone grzyby.
Przygotowujemy wywar na zupę. Kroimy boczek w kostkę i podsmażamy na tłuszczu. Dodajemy warzywa i zalewamy wodą, zagotowujemy wywar i gotujemy do miękkości warzywa razem z białą kiełbasą. Następnie wyciągamy warzywa i kiełbasę z wywaru, dodajemy przecedzony zakwas, ziemniaki pokrojone w kostkę i wcześniej namoczone grzyby. Wsypujemy duuużo majeranku i doprawiamy żurek solą i pieprzem. Gotujemy do czasu, aż ziemniaki się ugotują. My tu od siebie dorzuciliśmy jeszcze 4 zgniecione ząbki czosnku.

Podajemy z pokrojoną w plastry białą kiełbasą i gotowanym jajkiem.



1 komentarz:

Instagram
Top Blogi

Author

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

analytics