sobota, 23 marca 2013

Zakwas na żurek

Wszyscy przygotowują się intensywnie do świąt, my trochę mniej, bo w tym roku nie spędzimy ich w domach rodzinnych, tylko na wyjeździe - ale z rodziną. Ale nie możemy sobie odmówić przygotowania jakichś wielkanocnych potraw. Lubicie wielkanocne potrawy? Dla mnie szału nie ma, jedynie biała aromatyczna kiełbasa (domowa!) i pieczona w cieście karkówka mojej mamy to coś czego nie mogę się doczekać. I mazurek mamy Ł. - pełen bakalii i taki słodki, że pewnie można by dostać od niego cukrzycy :P
A w tym roku odwiedzimy na Litwie pewnego erasmusa, więc święta będą trochę z łapanki :)

Z wielkanocnych potraw postanowiliśmy przygotować sobie w Wielkim Tygodniu - żurek na domowym zakwasie. Przepis na niego pochodzi z programu Ani Starmach - po obejrzeniu odcinka świątecznego, przepis wydał nam się dość prosty więc postanowiliśmy go wypróbować. W naszych domach raczej nie przygotowywało się żurku, ja sama jadłam go kilka razy w życiu i mi za bardzo nie smakował, ale liczę, że z tym robionym od początku do końca samodzielnie będzie inaczej :)

Zakwas należy przygotować wcześniej i odłożyć na 3-4 dni w ciepłe miejsce. My przygotowaliśmy go wczoraj wieczorem.

Składniki na zakwas:
1 szklanka mąki żytniej (my użyliśmy mąki pełnoziarnistej - takiej jak na chleb opisany w jednym z poprzednich przepisów - mieszanki mąki pszennej, żytniej i orkiszowej)
3 szklanki przegotowanej, ciepłej wody
ząbek czosnku - zgnieciony nożem
2 liście laurowe
2 kulki ziela angielskiego
skórka chleba razowego (my użyliśmy tego, który sami pieczemy w ostatnim czasie - ryzyko :P) - pokroić w kostkę

W szklanym lub kamionkowym naczyniu łączymy ww. składniki, mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 3-4dni w ciepłe miejsce. Raz dziennie mieszamy zawartość słoika.

Tak wyglądał nasz zakwas dziś rano

Resztę przepisu na żurek wstawimy za kilka dni, kiedy zakwas będzie gotowy :) 


A z boku możecie zobaczyć banerek do konkursu kulinarni.pl, do którego tym razem zgłosiliśmy przepis na twarogowe ciasteczka Ł.

2 komentarze:

  1. ile ma być skórki z chleba?

    OdpowiedzUsuń
  2. użyliśmy skórkę z około 1/4 bochenka (takiego ok 500g)

    OdpowiedzUsuń

Instagram
Top Blogi

Author

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

analytics