niedziela, 10 marca 2013

Ciasteczka twarogowe z wiśniami

Niedziela w polskich domach zawsze kojarzy się ze słodkościami. Ciasta, ciasteczka czy inne wypieki rozgrzewają polskie podniebienia. U nas dzisiaj ciasteczka twarogowe z wiśniami! Przepis nieskomplikowany, dość szybki, smakowy :)
 


Składniki:
wiśnie drylowane (od mamy, babci lub własne)
2 szklanki mąki
250 g masła
250 g twarogu
0,5 szklanki cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder
sól


Do miski dajemy masło pokrojone na mniejsze kawałeczki. Następnie dodajemy twaróg przeciśnięty przez praskę lub sitko. Następnie wsypujemy cukier, mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wyrabiamy nasz składniki na jednolite ciasto.


Gotowe ciasto rozwałkowujemy na blacie i wykrawamy szklanką kółeczka. Na każdym kółeczku kładziemy drylowaną wiśnię. Wkładamy do piekarnika i pieczemy aż będą ładnie zarumienione.



 Po wyjęciu z piekarnika smarujemy nasze ciasteczka lukrem zrobionego z cukru pudru i wody. Smacznego!



3 komentarze:

  1. Ciasteczka bardzo smaczne, przepis prosty:) dodałam polęwę czekoladową, oczywiście z Waszego przepisu!!!

    OdpowiedzUsuń

Instagram
Top Blogi

Author

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

analytics