sobota, 2 lutego 2013

Wietrzniki z bitą śmietaną

Siema! Miało być regionalnie ale nieeeeeeeeee... W poprzednim poście daliśmy wam wskazówkę jaka kuchnia będzie królować w lutym na naszym blogu. Musicie jednak uzbroić się w cierpliwość co najmniej do jutra :) Dzisiaj przedstawiamy kolejny przepis z serii słodkości słodkości, a d..a rośnie. Ze specjalną dedykacją dla Dominiki przygotowaliśmy przepyszne ptysie zwane w naszym wielkopolskim regionie "wietrznikami" :) Przepis pochodzi z mojego rodzinnego domu i przekazywany jest przez pokolenia. 



Składniki:
1 szklanka wody
1 szklanka mąki
pół kostki margaryny
5 jaj
sól
proszek do pieczenia
śmietanka 36%
cukier puder
cukier wanilinowy

W garnuszku postawionym na gazie rozpuszczamy margarynę w wodzie. Dodajemy szczyptę soli. Następnie nie zdejmując garnuszka dodajemy mąkę i pół łyżeczki proszku do pieczenia ciągle mieszając energicznie. Potem dodajemy stopniowo po jednym jajku kontynuując energicznie mieszanie. 


W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200 - 220 stopni. Blachę smarujemy margaryną i nakładamy nasze ciasto przy pomocy łyżki. 


Pieczemy aż nasze ptysie (wietrzniki) pięknie się zarumienią i nie będą w środku surowe. Nasze piekły się około 50 - 55 minut. Wyrosły wysokie na około 8 cm :) UWAGA: Po włożeniu naszych wietrzników do piekarnika nie wolno otwierać go przez 15 minut by nie dostało się zimne powietrze do środka. 



Po wyjęciu naszych ptysiów z piekarnika przekrawamy je na pół i nadziewamy bitą śmietaną ubitą z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. 


Nadzianego wietrznika posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!!!



8 komentarzy:

  1. Czyli też regionalnie, bo wietrzniki wielkopolskie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak, ale pochodzą one z Francji :) Podobno :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ... i jak tu być na diecie kiedy takie pyszności zapodajecie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kurcze kochani dziękuję bardzo:):) Nie spodziewałam się, ze tak szybko zrealizujecie moje zamówienie:):) Wypróbuję przepis w najbliższy weekend :)Super dziękuje jeszcze raz i pozdrawiam serdecznie Dominika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zrobiłaś nam apetyt tym zapytaniem, więc podzielenie się tym przepisem było dla nas prawdziwą przyjemnością :) jesteśmy do usług!

      Usuń
  5. Nie zachęcajcie bo jeszcze się przyzwyczaję i nie będziecie mieli spokoju:) Dominika

    OdpowiedzUsuń
  6. Wietrzniki chyba są regionalne, ale najlepiej wychodzą z prodiża. Dzisiaj u mnie postaram się wstawić przepis smakove.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepis już wypróbowany takze spokojnie mogę go wszystkim polecić:):)Dominika

    OdpowiedzUsuń

Instagram
Top Blogi

Author

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

analytics