wtorek, 19 lutego 2013

Ślepe ryby z myrdyndą

Oficjalnie stwierdzamy, że mamy dość PYR w tym miesiącu :) Nie możemy na nie już patrzeć :) Po zjedzeniu  garnka zupy ziemniaczanej pewnie długo nie wrócimy do ziemniaków, choć zupa wyszła przepyszna! 

Kolejny przepis w miesiącu kuchni wielkopolskiej to ślepe ryby z myrdyndą... Brzmi kosmicznie:) A to po prostu zupa ziemniaczana z zasmażką ;) Jest bardzo prosta, jak wszystkie nasze dania :) Dlaczego ślepe ryby? Ponieważ w tej zupie nie może pływać żadne oko tłuszczu, w naszej faktycznie nie było ani jednego!

Składniki:
30dag mięsa (my użyliśmy gulasz z szynki, można zrobić zupę na kościach),
1/2kg ziemniaków
pęczek włoszczyzny
1 cebula
łyżka masła
1/2łyżki mąki, sól, pieprz i majeranek


Przygotowanie:
Mięso umyć, zalać zimną wodą i ugotować do miękkości. Następnie dodać włoszczyznę. W przepisie były by ją poszatkować ale my po prostu pokroiliśmy je w plasterki i kostkę jak na zupę warzywną. 

Wodę posolić i gotować warzywa z mięsem ok. 20minut. Obrane i opłukane ziemniaki pokroić w plasterki. Wywar  przecedzić i ugotować w nim ziemniaki. 

A jak zrobić myrdyndę? Obraną cebulę pokroić drobno i podsmażyć na maśle, posypać mąką i przesmażyć. 

Tak przygotowaną zasmażkę dodajemy do wywaru z ziemniakami, dodajemy odcedzone wcześniej warzywa i mięso. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.


2 komentarze:

  1. Nazwa rzeczywiście kosmiczna:)Pozdrawiam Dominika

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze tego nie jadłem a już mi smakuje Pozdrawiam Krzyś

    OdpowiedzUsuń

Instagram
Top Blogi

Author

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

analytics