czwartek, 28 lutego 2013

Pampuchy, pyzy na parze, kluchy na łachu

Przed nami ostatni przepis tego miesiąca. Wielkopolski miesiąc nie może odbyć się bez poznańskiego przepisu na pyzy drożdżowe zwane kluchami na łachu, pyzami na parze czy pampuchami. Jeżeli ktoś nie wie co to ten łach to już spieszymy z wyjaśnieniami. Łach to nic innego jak gaza, którą obwiązujemy garnek wypełniony wrzącą wodą i na której gotujemy nasze pyzy. My dzisiaj z braku gazy użyliśmy garnek przeznaczony do gotowania na parze. Zaczynamy!



Składniki:

250g mąki
25g drożdży
1 szklanka mleka
20 ml oleju
2  żółtka
sól, cukier

Drożdże mieszamy z częścią mąki, mleka i cukrem. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy drożdże wyrosną dodajemy resztę mąki i mleka, żółtka i szczyptę soli. Dodajemy olej i wyrabiamy cisto. Odstawiamy na kilkanaście minut do wyrośnięcia.


Następnie ciasto dzielimy na kawałki i robimy z nich kulki o średnicy ok. 5 cm. Tak przygotowane pyzy układamy na gazie lub garnku i gotujemy 8-10 minut



Pyzy można podawać na słodko lub wytrawnie. My podaliśmy je z sosem z kurczaka. Smacznego!


6 komentarzy:

  1. uwielbiam, chociaż ja zawsze jem w wersji na słodko ;d

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też jem je na słodko ze śmietaną,cukrem i czasem syropem malinowym:)Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie robię ale mi się marszczą jak wyciągam -nie są takie kulkowate ..

    OdpowiedzUsuń
  4. Może warto dodać następnym razem trochę więcej mąki, zależy jak się ciasto lepi, czasem dodajemy więcej, czasem mniej.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wiadomo, z pyzami mamy nie konkurujemy :)

    OdpowiedzUsuń

Instagram
Top Blogi

Author

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

analytics