niedziela, 6 stycznia 2013

Stripsy a'la KFC

Witamy! Czy rok czasu to długo? Wydaję się że tak. Jednak nam ten czas minął bardzo szybko. Już przez rok prezentujemy Wam nasze kulinarne pomysły. Ciężko ocenić ile jest w tym zabawy, a ile "ciężkiej" pracy, Najważniejsze chyba jest to, że po prostu nam się chce, a nasze głowy są pełne pomysłów. Dzisiejszy przepis powstał nagli i niespodziewanie.Po prostu N. nabrała ochoty na kurczaczka z KFC. Niedopuszczalne jest aby w rocznicę założenia bloga pójść na gotowca dlatego postanowiliśmy zrobić własne kawałeczki kurczaka w panierce. 


Składniki:

filet z kurczaka (ok. 200g)
1,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki pieprzu
0,5 łyżeczki papryki mielonej
0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
mąka
mleko
jajko
olej

Zaczynamy od pokrojenia piersi kurczaka w paseczki. Następnie szykujemy marynatę mieszając w miseczce sól, pieprz, paprykę oraz czosnek. Połowę naszej mieszanki wysypujemy na kurczaka i mieszamy aby kurczak pokrył się przyprawami. Odstawiamy go na bok i zajmujemy się przygotowaniem gęstego ciasta naleśnikowego. Mieszamy mąkę, mleko,jajko oraz olej. Przygotowanym ciastem zalewamy nasze kawałki kurczaka i obtaczamy dokładnie. Dzięki temu mąką będzie dokładnie przywierać do naszych kawałków mięsa a po usmażeniu powstaną piękne łuski. Do innej miski wsypujemy mąkę potrzebną do panierowania i dodajemy resztę naszej mieszanki przypraw.



W garnku lub frytkownicy podgrzewamy olej. Kawałki mięsa obtoczone w cieście naleśnikowym wkładamy do miski z mąką i otaczamy potrząsając miską. Nie należy przyklepywać mąki ręką tylko pozwolić jej swobodnie pokryć nasze mięso. Tak przygotowane kawałki kurczaka wkładamy do nagrzanego oleju i smażymy na złocisto-brązowy kolor. Gdy będą gotowe wykładamy je na talerz. Można podawać je z frytkami i surówką Smacznego



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Instagram
Top Blogi

Author

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

analytics