poniedziałek, 28 stycznia 2013

Pączki z nutellą


Niedługo tłusty czwartek dlatego wpadliśmy na pomysł by zrobić domowe pączki z nutellą. Możemy zdradzić, że bardzo nam zasmakowały. Do dzieła!

Składniki:

50g drożdży
cukier
50ml ciepłej wody
szklanka mleka
pół kilo mąki pszennej
3 jajka
nutella
cukier puder
olej do smażenia

W miseczce mieszamy drożdże, mleko, wodę i 2 łyżki cukru. Odstawiamy na kilka minut na bok w ciepłe miejsce. Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy jajka i nasz roztwór z drożdży. Wyrabiamy całość na jednolitą masę podsypując mąką jeżeli zajdzie potrzeba. Wyrobione ciasto odstawiamy w naoliwionej misce w ciepłe miejsce. Gdy ciasto wyrośnie kładziemy je na stolnice i wałkujemy na grubość ok. 1 cm. Za pomocą szklanki wykrawamy nasze pączki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na bok. Gdy wyrosną wrzucamy nasze pączki na rozgrzany olej i smażymy z obu stron aż się zarumienią. Wykładamy gotowe pączki na ręczniki papierowe aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. 


Następnie za pomocą szprycy napełniamy nasze pączki nutellą i posypujemy cukrem pudrem. Tak przygotowane pączki kładziemy na talerz i podajemy gościom do zjedzenia. Smacznego!


5 komentarzy:

  1. Mówiąc krótko "A dupa rośnie" :))) muszą być świetne! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm :) Nutella w pączku to chyba najlepsze nadzienie jakie mogłabym sobie wyobrazić :) Na jakim oleju smażysz pączki? Bo ja zawsze na rzepakowym - nie ma swojego smaku ani zapachu, więc nie wpływa w żaden sposób na smak pączka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smażyliśmy pączki na rzepakowym, choć pewnie warto byłoby dodać również smalec.

      Usuń

Instagram
Top Blogi

Author

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

analytics