piątek, 18 stycznia 2013

Kapuśniak z kapusty kiszonej i pekińskiej


Zima nas nie rozpieszcza, mróz podszczypuje policzki. W taką pogodę jak dziś najchętniej jedlibyśmy tylko gorący rosół z makaronem, ale nawet takie przysmaki szybko się nudzą. 
A rosół można szybko przekształcić w inną zupę! Na przykład kapuśniak! Chociaż do tej akurat zupy polecamy zrobić wywar np. na żeberkach!
Przygotowanie kapuśniaka jest bardzo proste. Nasz kapuśniak przygotowaliśmy z kapusty kiszonej i pekińskiej.

Składniki:
-1,5l rosołu
-150g kapusty kiszonej
-pół główki kapusty pekińskiej
-kilka gotowanych ziemniaków
-wędzona kiełbasa
-ziele angielskie, liść laurowy, pieprz czarny (ziarna)

Przygotowanie:
Kapustę kiszoną zalewamy wodą, tak by była całkowicie zakryta i gotujemy na małym ogniu by zmiękła, od czasu do czasu mieszając aby się nie przypaliła. Następnie odcedzamy ale nie wylewamy wody, w której się gotowała - przyda się potem do nadania smaku zupie.
Kapustę pekińską kroimy w wygodne kawałki.
Kapustę kiszoną i pekińską dodajemy do gotującego się rosołu, gotujemy razem do momentu kiedy zmięknie kapusta pekińska. Dodajemy przyprawy. Dodajemy pokrojoną w kostkę wędzoną kiełbasę i doprawiamy zupę wodą z gotowania kapusty, doda kwaśnego smaku. Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę, gotowane ziemniaki. 

Prawda, że proste? Najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy się "przegryzie". Doskonale rozgrzewa. Polecamy ;)

2 komentarze:

  1. W takie mroźne dni kapuśniaczek idealny :-)
    dzisiaj mam na obiad -mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniale! juz wiem co jutro bedzie na obiad:) pozdrawiam:)

    -------------------------------------------------------
    http://lifestyleinspirations.blogspot.com/
    -------------------------------------------------------

    OdpowiedzUsuń

Instagram
Top Blogi

Author

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

analytics