wtorek, 18 grudnia 2012

Zupa grzybowa

Przygoda ze świątecznymi przepisami trwa w najlepsze! Już od 1.12. czuć u nas świąteczną atmosferę! Widzicie to na blogu! Przepisów wigilijnych jest tyle, że trudno wybrać, jakie przygotować. Przyznamy się bez bicia, wybieramy te proste:) Przed nami jeszcze kilka przepisów. Chcemy się uwinąć przed Wigilią aby sprostać naszemu zadaniu :) Dzisiaj przepis na prostą zupę grzybową. 

Pierwsze co, to gotujemy rosół. Jeżeli nie znacie jeszcze przepisu, wejdzie w link na Rosół - króla studentów.
Do rosołu wrzucamy suszone grzyby i gotujemy aż zmiękną i dadzą piękny ciemny kolor i grzybowy smak. Gdy grzyby zmiękną wyławiamy je, kroimy drobno. Na patelni szklimy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodajemy pokrojone grzyby i przesmażamy. Następnie dodajemy dwie łyżki mąki, przesmażamy i dodajemy do wywaru. Następnie gotujemy chwilę, dodajemy odrobinę słodkiej śmietany, doprawiamy do smaku! I gotowe! Prawda, że proste? 

2 komentarze:

  1. Pyszna, ale dla mnie nie na Wigilię - preferuję tradycję i postne jedzenie w ten dzień!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. prawda, ale można zawsze zrobić wywar warzywny bez kurczaczka. My sobie pozwoliliśmy na rosół na kurczaku bo robiliśmy zupę już w połowie grudnia :) Pozdrawiamy!

      Usuń

Instagram
Top Blogi

Author

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

analytics