piątek, 28 grudnia 2012

Surówka z białej kapusty

Ulalala... Święta, święta i po świętach. Nasze były w drodze. Pewnie nie możecie już patrzyć na jedzenie? My nie możemy patrzeć na sernik :) Teraz mamy ochotę na coś lekkiego by przygotować żołądki na sylwestrowo-noworoczne podjadanie. Jeżeli planujecie domówkę to warto pomyśleć nad prostym i wygodnym menu, aby nie spędzić wieczoru w kuchni :) Przygotowania można zacząć już teraz - proponujemy zacząć od surówki, która kiedy poleży zamknięta w słoiku nabierze lepszego smaku :) Nadaje się do mięsa, ryby. Pasuje do ziemniaków jak również do ryżu. 

Składniki:
kapusta biała 2kg
papryka czerwona 2 szt.
natka pietruszki - duży pęczek
dwie duże cebule

Zalewa:
0,5 szkl. octu
0,5 szkl. oleju
1 szkl. cukru
2 łyżki musztardy
2 łyżki soli

Kapustę drobno poszatkować. Paprykę pokroić w kosteczkę, podobnie cebulę. Pietruszkę posiekać. Wymieszać składniki razem.



Składniki na zalewę wymieszać i zagotować. Po przestudzeniu dodać do kapusty. Przełożyć do słoików. 

:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Instagram
Top Blogi

Author

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

analytics