środa, 5 grudnia 2012

Paszteciki - pierożki z kapustą i grzybami

Przedstawiamy kolejny przepis na wigilijny przysmak. Zajadamy się wigilijnymi smakołykami już od kilku dni. Brzuchy pękają - już wiemy dlaczego te święta są raz w roku :)
Dziś zapraszamy do przygotowania pasztecików z kapustą i grzybami. Można zrobić je w różnych wersjach np. w formie zawijanych rolad albo jak w naszym przepisie w formie pierożków! Nadają się jako dodatek do barszczu, świetnie smakują na ciepło.

Składniki na ciasto:
1kostka margaryny
45 dag mąki
15 dag drożdży
3 łyżki śmietany
2 całe jaja + jedno żółtko
sól

Farsz:
80dag kiszonej kapusty
1 kg pieczarek
30dag grzybów suszonych
sól i pieprz

Przygotowanie:

Drożdże mieszamy ze śmietaną. Z margaryny, mąki, jajek i szczypty soli ugniatamy ciasto, dodajemy drożdże ze śmietaną i wyrabiany na jednolitą masę.

Kapustę należy ugotować i posiekać. Pieczarki myjemy, suszymy i szatkujemy na wiórki. Grzyby suszone musimy wcześniej namoczyć aby zmiękły, następnie kroimy je w drobne kawałki i razem z pieczarkami podsmażamy i odparowujemy wodę. Dodajemy do tego kapustę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Ciasto wałkujemy, wykrawamy okrągłe placki. Na środku wykładamy farsz i zamykamy - zawijamy w miarę możliwości jak pierogi. Możemy również rozwałkować większy prostokątny kawałek ciasta, wyłożyć na ciasto farsz, zawinąć jak roladę i odcinać porcje pasztecików wedle uznania - mniejsze lub większe.

Smarujemy na wierzchu rozkłóconym żółtkiem i pieczemy w piekarniku w temp. 175st.C aż się zarumienią.


:) Smacznego!!! Polecamy bardzo ten przepis. Paszeciki można zrobić wcześniej, zamrozić i wyjąć przed wigilią. Podgrzewamy je chwilę w rozgrzanym piekarniku! Tak smakują najlepiej. 

4 komentarze:

  1. Witam :) Jestem Waszą stałą czytelniczką :) Paszteciki będę robiła w weekend. Napiszę jak mi wyszły :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmmm zazdrościmy! Planujesz je na wigilijny stół? Jak tak to zrób śmiało dużą porcję bo są bardzo dobre i szybko znikają ze stołu:) Czekamy na informację jak wyszły ;)

    ps. fajnie, że mamy stałą Czytelniczkę - pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witajcie :) tu stała czytelniczka :) Właśnie pożarłam z wielką zachłannością dwa paszteciki jeszcze gorące prosto z piekarnika :) Nie wiem jak Wam dziękować za ten przepis!!! Niebo w gębie to mało powiedziane :) Ciasto wyszło super tylko mąki P (bo P jest specjalistą od ugniatania ciast:)) dodał dużo więcej niż w przepisie bo ciasto nie chciało się kleić. Nie wiem jakim cudem one dotrwają do Wigilii. Jutro zabieram się za ciasteczka, a które to zobaczycie pod przepisem :) Pozdrawiam serdecznie. M.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ufff! Super, że Wam smakują bo mieliśmy tremę :)To przepis mojej mamy:) Pozdrowienia dla Ciebie i P. :)czekamy na relację z przygotowywania ciasteczek ;)
    n.

    OdpowiedzUsuń

Instagram
Top Blogi

Author

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

analytics