sobota, 1 grudnia 2012

Barszcz


Witamy w grudniu! Gdy wybija 1.12. wiemy, że święta są już blisko! My już jesteśmy przygotowani! Prezenty kupione, choinka ubrana, kubeczki świąteczne i akcesoria wypakowane! Bardzo lubimy ten szczególny czas w roku. Uwielbiamy również tradycyjne dania wigilijne. Znamy je raczej w wykonaniu naszych mam, babć i ciotek. Do tej pory nie mieliśmy za bardzo okazji sprawdzić naszych sił w daniach wigilijnych. Dlatego postawiliśmy sobie ambitny (dla nas) cel by zrobić 12 dań wigilijnych w grudniu! :) Zaczęliśmy od przepisu, który wydaje się nam najtrudniejszy! Utarło się, że wigilijny barszcz jest postny. My przygotowujemy go na początku grudnia i w wigilię będzie on tylko wspomnieniem więc zrobiliśmy go na mięsie :)
Przyznajemy bez bicia, że trochę błądziliśmy przy tej zupie, korzystaliśmy z kilku przepisów i z każdego staraliśmy się wziąć to co nam wydawało się najsmaczniejsze, posiłkowaliśmy się też telefonami do mamy :P Dobry barszcz to wyzwanie. Smakował całkiem dobrze - lepiej niż się zapowiadało :)


Co użyliśmy:
- żeberka
- włoszczyzna
- 4 duże buraki
- 10 grzybów suszonych
- czosnek
- tymianek
- ziele angielskie
- liść laurowy
- majeranek
- ocet jabłkowy
- sok z połowy cytryny
- pieprz ziarnisty
- sól - wiadomo :)

W dużym garnku gotujemy w osolonej wodzie żeberka, gdy się podgotują dodajemy włoszczyznę i gotujemy wywar. Gdy warzywa zmiękły dodaliśmy odrobinę przyprawy typu wegeta dla podrasowania smaku. Chwilę gotujemy wywar. Następnie wyjęliśmy warzywa i dodaliśmy do wywaru z żeberkami obrane buraki przekrojone w połówki. Dodaliśmy do wywaru przyprawy - kilka kulek ziela angielskiego, kilka liści laurowych, majeranek, tymianek, pieprz ziarnisty. Gotujemy wywar na małym ogniu, do czasu gdy buraki zmiękną. Kiedy zmiękły wyłowiliśmy buraki i starliśmy na tarce! Starte buraki dodajemy z powrotem do zupy. 
W czasie gdy buraki gotowały się w wywarze, w małym garnku ugotowaliśmy do miękkości w trzech szklankach wody przepłukane wcześniej grzyby - dodaliśmy do tego garnka zgnieciony ząbek czosnku, kulkę ziela i liść laurowy. Wykorzystamy grzyby do uszek a wywar, który się z nich wytworzył dodaliśmy do naszego barszczu po ugotowaniu i starciu buraków. 
Doprawiamy nasz barszcz przyprawami. Dodajemy sok z połowy cytryny. My dodaliśmy odrobinę octu, aby przełamać smaki. 
Taki dziwny twór wystudziliśmy i zostawiliśmy na noc w lodówce. Dzięki temu, że starliśmy buraki i odstawiliśmy na noc, nasz barszcz będzie miał soczysty kolor. Na drugi dzień przelewamy po prostu barszcz przez sito, w razie potrzeby doprawiamy. Najlepiej smakuje z uszkami!

Jeżeli nie mamy czasu zrobić uszek a nie chodzi nam o postny efekt to barszcz taki smakuje równie dobrze z makaronem albo z ziemniakami dukanymi polanymi okrasą z boczku i cebuli! Niebo w gębie! (Dzięki temu uda nam się również ukryć źle doprawiony barszcz :D)

A przed nami teraz atak na uszka!!!


4 komentarze:

  1. Jesteście z Wielkopolski? Bo chyba tam tylko są ziemniaki dukane :D Barszczyk wygląda przepysznie. Jednak z ubraniem choinki poczekam do Wigilii. Podziwiam,że już macie kupione prezenty świąteczne! Ja dopiero myślę o Mikołaju!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie! My z WLKP ;) Brawo za spostrzegawczość!

      Usuń
  2. Ja do barszczu preferuje buraki krojone w drobną kostkę, dzięki czemu zachowują chrupkość. Co zaś się tyczy soczystego koloru, to z tego co wiem odpowiedzialny za to jest właśnie ocet (właśnie dla tej właściwości jest stosowany przy barwieniu jajek na wielkanoc). Podobne działanie ma kwasek cytrynowy - akurat go też się do barszczu dodaje u mnie w domu. No i oczywiście istotnym jest żeby zupy nie przegotować, gdyż to też wpływa na barwę. Z niecierpliwością czekam na kolejnych 11 potraw :D.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Barszcz jest dla nas trudnym tematem bo za barszczem czystym nie przepadam, uwielbia go Ł. Ja preferuję barszcz ukraiński z kawałami buraków, kapusty i fasoli. Mam nadzieję, że i taki kiedyś przygotujemy! :)
      Ocet faktycznie odpowiada za soczystość, nasz barszcz wyszedł krwisty, pewnie też dzięki sokowi z cytryny

      Usuń

Instagram
Top Blogi

Author

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

analytics