wtorek, 27 listopada 2012

Testujemy: Jabłka pieczone z miodem i winem Makłowicza

Ten apetyczny przepis pochodzi z książki kucharskiej "Smak łowi Makłowicz przez cztery pory roku". Skusiły nas apetyczne zdjęcia i prostota pomysłu. 

Jabłka myjemy i dzielimy na połówki. Wydrążamy gniazda niesienne. Rozgrzewamy piekarnik do 180st.C. Układamy na blasze lub w naczyniu żaroodpornym połówki jabłek. Do zagłębień nakładamy miód i łyżeczkę masła. Posypujemy jabłka cynamonem i podlewamy czerwonym wytrawnym winem (500ml). 
Wkładamy do piekarnika na 35-40 minut, w trakcie pieczenia podlewamy kilka razy winem, wymieszanym z sokiem jabłkowym, który powstaje w trakcie pieczenia.


1 komentarz:

Instagram
Top Blogi

Author

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

analytics