sobota, 3 listopada 2012

Szarlotka

Rzadko umieszczamy przepisy na słodkości. To dlatego, że uwielbiamy mięcho :P i dania wytrawne. :)
Jeśli chodzi o placki, desery, słodycze to mamy kilka swoich sprawdzonych przepisów i się ich trzymamy :P 
W sezonie jesiennym królują u nas jabłka. Właśnie pełna skrzynka czeka na rozporządzenie. Pewnie w ciągu tygodnia znajdą zastosowanie. Przy tej okazji przypominam nasz przepis na przepyszne pierogi z jabłkami - KLIK!!!! Myślę, że znów je przygotujemy na dniach :)
A dziś przedstawiamy przepis na prostą szarlotkę. Kruche ciasto, jabłka, cynamon... Czego można chcieć więcej? Może odrobina bitej śmietany by zaspokoiła w pełni podniebienie :)



Kruche ciasto:
50 dag mąki
25 dag masła lub margaryny
25 dag cukru pudru
5 żółtek

Mąkę przesiewamy dodajemy do niej margarynę siekamy. Dodajemy cukier i żółtka i ugniatamy ciasto na jednolitą masę. Ciasto dzielimy na dwie części i wkładamy do lodówki na godzinę albo na kilka minut do zamrażarki. Jeżeli ciasto kiepsko się ugniata bo jest za suche polecam dodać zimną, przegotowaną wodę. 

7 jabłek obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w nierówne kostki. Skrapiamy cytryną i posypujemy cynamonem. 

Schłodzone kruche ciasto wałkujemy na równe okrągłe placki. Jednym wykładamy spód tortownicy, podpiekamy kilka minut. Następnie wykładamy na podpieczony spód pokrojone jabłka i przykrywamy drugim plackiem ciasta. Posypaliśmy na wierzchu ciasto kruche cukrem do kawy o smaku karmelu i wanilii. Pieczemy ciasto w piekarniku ok 30-40 minut. 




Jabłka staną się miękkie i delikatne. Spód ciasta pozostanie kruchy, ponieważ przepiekliśmy go przed wyłożeniem jabłek. 


Ze względu na to, że zaniedbujemy dział placki i ciasta to postanawiamy w tym miesiącu zaległości nadrobić :) Przedstawimy m.in. przepis na wariacje na temat tarty :) Ale królem listopada będzie i tak jabłko :)

2 komentarze:

Instagram
Top Blogi

Author

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

analytics