Placki ziemniaczane


 
Mmmmmm... placki ziemniaczane! Uwielbiamy! Są bardzo szybkie w przygotowaniu i żadna niespodzianka - składniki do ich przygotowania są bardzo tanie i łatwo dostępne. Mogą stanowić samodzielne danie albo mogą być dodatkiem np. do zupy czy gulaszu.


1 kg ziemniaków
1 średnia cebula
1 jajko
sól i pieprz do smaku
2 łyżki mąki ziemniaczanej.

Ścieramy surowe, obrane i umyte ziemniaki oraz cebulę na małych oczkach. Odlewamy wodę, jaka się wytworzy. Dodajemy jajko, mąkę, sól i pieprz do smaku. Rozgrzewamy na patelni dużą ilość oleju. Wbrew pozorom, dzięki temu nasze placki ziemniaczane mniej tłuszczem nasiąkną - należy wykładać masę ziemniaczaną na bardzo mocno rozgrzany olej. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Po zdjęciu z patelni odsączamy placki na ręczniku papierowym.


Polecamy również dietetyczne i równie smaczne placki pieczone w piekarniku np. z dodatkiem cukinii jak w tym przepisie: KLIK!!!
 


Komentarze

Prześlij komentarz