poniedziałek, 26 listopada 2012

Latte macchiato



Nie trzeba iść do kawiarni aby napić się dobrej kawy. Możemy mieć kawiarnie w swoim domu bez wysiłku. 
Zaparzamy mocne espresso. Mleko podgrzewamy a następnie spieniamy np. mikserem. Aby mleko się spieniło musimy użyć mleka 2% lub 3,2%.
Na dno szklanki z grubymi ściankami dodajemy odrobinę miodu albo syropu do kawy. Następnie dodajemy ciepłego, spienionego mleka - ok. 2/3 szklanki. Powoli dodajemy po ściance espresso do mleka. Jeżeli będzie zbyt szybko wlewane to mleko wymiesza się z kawą. Jeżeli będzie wlewane w odpowiedni sposób utworzą nam się trzy warstwy - mleko, espresso i pianka. Na wierzchu posypujemy np. startą czekoladą, kakao, orzechami itp. 
Niektórzy twierdzą, że nie można uzyskać warstw przy użyciu kawy rozpuszczalnej. To nieprawda, próbowaliśmy i z mieloną i z rozpuszczalną - w obu przypadkach wychodziły ładne warstwy :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Instagram
Top Blogi

Author

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

analytics