niedziela, 25 listopada 2012

Kotlet schabowy

Kotlet schabowy to niby nic a jednak sztuka! Schabowy uchodzi za typowy niedzielny polski obiad! :)

W naszej kuchni schabowy pojawia się rzadko. Ale bywa, rzadko jednak w tej klasycznej formie. Przepis jest bardzo prosty, pewnie każdy go zna. Przy schabowym można również uruchomić wyobraźnie np. można urozmaicić panierkę i przygotować schabowego w panierce z paluszków solonych. My w ten sposób odpicowaliśmy kiedyś skrzydełka kurczaka - przepis w tym linku. Dzisiaj jednak przedstawiamy tradycyjnego schabowego. O tym jakie to ważne danie w kuchni polskiej świadczy również to, że schabowy posiada swoją stronę na wikipedii, również w angielskiej wersji językowej :) LINK


Schab kroimy na plastry i ubijamy tłuczkiem. Jajka roztrzepujemy. Ubity i pokrojony schab oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące, potem w jajku, a następnie w bułce tartej. 
Wstawiamy patelnię na średni ogień i wlewamy olej. Przygotowany kotlet kładziemy na patelnię i smażymy na złoty kolor z jednej i drugiej strony. Podajemy na talerzu z ziemniakami, kaszą, ryżem lub kluskami oraz duszonymi lub smażonymi pieczarkami, gotowanymi jarzynami, surówkami itp. U nas wystąpił on w towarzystwie ziemniaków z wody, posypanych koperkiem i smażonych pieczarek. Palce lizać!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Instagram
Top Blogi

Author

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

analytics