czwartek, 29 listopada 2012

Kluski orzechowe


Dostaliśmy w prezencie ślubnym wielką książkę kucharską i czasem ktoś do niej zajrzy i coś upichci. Dzisiaj ja zajrzałem i postanowiłem zrobić orzechowe kluseczki dla mojej żoneczki. N. nie jest rannym ptaszkiem więc miałem dużo czasu :)

Składniki:

200g mąki
50g orzechów laskowych lub włoskich
4 jajka
4 łyżki miodu
4 łyżki masła
masło do polania klusek
sól

Na początku przesiewamy mąkę. Orzechy obieramy i rozdrabniamy blenderem. Potem oddzielamy żółtka od białek. Do miski wrzucamy miód, masło, mąkę i ucieramy całość. Następnie dodajemy ubite na sztywno białka i mieszamy. Solimy dla smaku. Ciasto jest dość kleiste. 

W garnku wstawiamy posoloną wodę z odrobiną tłuszczu. Następnie przy użyciu dwóch łyżek formujemy kluseczki i wrzucamy je do wrzątku. Mieszamy, czekamy aż wypłyną  i gotujemy kilka minut. Podajemy je polane roztopionym masłem i cukrem jeżeli ktoś lubi. Smacznego!

1 komentarz:

  1. Super przepisy ,wlasnie na czasie i proste w wykonaniu. Jutro zaczynam robic pierogi !

    OdpowiedzUsuń

Instagram
Top Blogi

Author

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

analytics