poniedziałek, 19 listopada 2012

Czekolada pitna

Termin czekolada wywodzi się z języka nahuatl i oznacza gorzką wodę! :) Nam czekolada kojarzy się oczywiście ze słodyczą! :) Nie będziemy tutaj dyskutować o tym jaka czekolada jest najlepsza bo każdy ma swoją ulubioną. Jednak za najlepsze uchodzą czekolady z dużą ilością miazgi kakaowej. Za najgorszy wyrób  uchodzi natomiast "czekolada" biała, która nie ma w sobie miazgi kakaowej i w skrócie jest to sam tłuszcz. 
W chłodne jesienne wieczory, wspaniale rozgrzeje nas gorąca czekolada pitna.

Nasz sposób na czekoladę pitną - 4 porcje
Potrzebujemy:
200g czekolady mlecznej
400g mleka 3,2%
200g śmietanki 30%

Mleko i śmietankę wlewamy do rondelka, doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy pokruszoną drobno czekoladę (nie wystarczy podzielenie na kostki, kostki kroimy jeszcze nożem na drobne kawałeczki). Cały czas trzymamy rondelek na ogniu. Ciągle mieszamy i doprowadzamy do ponownego zagotowania. Doprowadzamy do pożądanej gęstości, gotując około minutę. 

Bardzo ważne jest ciągle mieszanie po dodaniu czekolady do śmietany i mleka, aby napój się nie przypalił.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Instagram
Top Blogi

Author

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

analytics