poniedziałek, 1 października 2012

Ryż po kantońsku z krewetkami


Witamy. Zanim ktoś się przyczepi, to chcemy na wstępie napisać, że jest to nasza wariacja tego dania.  Danie to poznaliśmy w restauracji z kuchnią azjatycką, do której czasami zaglądaliśmy. Teraz mamy już inną ulubioną, ale ryż po kantońsku z krewetkami został w naszych sercach i żołądkach na zawsze. Podstawą tego dania jest smażony ryż. Reszta składników jest dość dowolna. Jak kto lubi.


Składniki:
200g ryżu
100g krewetek koktajlowych
200g warzyw na patelnie
3 jajka
3 łyżki oleju
1 mała cebula
2 łyżki sosu sojowego
sól, pieprz


Ryż gotujemy według przepisu na patelni. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Jajka wbijamy do miseczki, roztrzepujemy i dodajemy łyżkę sosu sojowego. Na patelni lub w woku rozgrzewamy olej i smażymy cebulę. Gdy cebula się zeszkli wlewamy na patelnie jajka i ostro mieszamy tak by nie powstała nam zwykła jajecznica tylko jajka porozpadały się na małe cząsteczki. Następnie dodajemy na patelnie ugotowany ryż i mieszamy całość.


Na drugą patelnię wrzucamy warzywa i podsmażamy je na odrobinie oleju, aż zmiękną. Krewetki wyjmujemy z opakowania i opłukujemy pod wodą. Następnie dorzucamy je do warzyw i smażymy minutkę. Całość dodajemy do ryżu z jajkami i mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i łyżką sosu sojowego. Tak przygotowane danie zdejmujemy z patelni i podajemy na talerze. Smacznego!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Instagram
Top Blogi

Author

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

analytics