niedziela, 23 września 2012

Złociste krążki cukinii w panierce


Lato się skończyło, mamy jesień. W sklepach znajdziemy jeszcze cukinię - trzeba to wykorzystać. Do dzisiejszego przepisu najodpowiedniejsze będą duże kabaczkiiii a wręcz kabany! :P Ważne by krążki miały dużą średnicę.

Cukinię w takim wydaniu wolę JA, Ł. raczej nie przepada za taką wersją. Zrobiłam sobie zatem to danie, kiedy Ł. wyjechał i byłam sama w domu! Wciągnęłam nieprzyzwoitą ilość złocistych krążków.

Danie to można przygotować dosłownie w minutę. Może być jedzone jako dodatek do obiadu albo samodzielny przysmak! :)

Obieramy cukinię ze skórki, kroimy w krążki o grubości ok. 1 cm. Wycinamy część nasienną. Na patelni rozgrzewamy olej.

Na talerzyk wbijamy jedno jajko, rozkłócamy. Na drugi talerzyk wysypujemy bułkę tartą. Dodajemy soli, pieprzu, papryki słodkiej do smaku!

Krążki cukiniowe obtaczamy w jajku a potem w bułce tartej. Staramy się od razu tak przyszykowane krążki wkładać na dobrze rozgrzany olej, nie mogą zbyt długo leżeć w panierce, bo będzie się oklejała podczas smażenia :)

Smażymy na złoty kolor z obu stron, po usmażeniu wykładamy krążki na ręcznik papierowy aby odciągnął on nadmiar tłuszczu i... JEMY!!!



Danie w 5 minut a jaka wspaniała uczta dla podniebienia! Polecamy i smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Instagram
Top Blogi

Author

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

analytics