czwartek, 27 września 2012

Kasza z kurczakiem



Kasza nie jest częstym gościem na naszym stole. Niewątpliwie jest ona spożywana w Polsce od lat, zwłaszcza ze względu na swoje wartości odżywcze. Przepis ten nie jest skomplikowany i śmiało można go jeść na każdy posiłek dnia. Zaznaczyć należy, że jesteśmy zwolennikami kaszy gryczanej i takiej użyjemy do naszego dania. My użyliśmy mięsa, które obraliśmy z upieczonych skrzydełek ale można do tego przepisu użyć także filetu z piersi kurczaka. Zaczynamy:)


Składniki:
2 woreczki kaszy gryczanej prażonej
klika upieczonych skrzydełek
cabula
przyprawa kebab-gyros
ostra papryka mielona chili
sól, pieprz


Kaszę gotujemy tak jak na opakowaniu. Z racji, że potrwa to dłuższą chwilę w międzyczasie nasze upieczone skrzydełka obieramy tak by zostało na samo mięso. Kości możemy wyrzucić lub dać naszym ukochanym czworonogom jeżeli ktoś takie posiada. Cebulę szatkujemy w kosteczkę. (można nożem lub ręcznym robotem kuchennym jednak nie każdy dobrze sieka cebulę). 


Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy naszą cebulę. Następnie dodajemy obrane mięso. Kawałki kurczaka doprawiamy mieszanką kebab-gyros. Ugotowaną kaszę wyjmujemy z woreczków i dodajemy do kurczaka. Doprawiamy całość solą, pieprzem i chili. Podgrzewamy i podajemy gorące!!! Najlepiej przygotowywać to danie w woku! Gotowe! 




Teraz możemy wziąć do reki talerz nałożyć sobie słuszną porcję i zjeść ze smakiem. mniam mniam:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Instagram
Top Blogi

Author

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

analytics