czwartek, 9 sierpnia 2012

Zupa parówkowa

Cześć. Zupy nie są naszymi częstymi gośćmi, dlatego miło nam przedstawić przepis na zupę parówkową. Kiedyś nie myśleliśmy, że takie coś może się udać, gdy zrobiliśmy ją pierwszy raz zakochaliśmy się w niej. Pewnie nadmiar parówek nas skusił na tą zupę. Teraz również mamy parówki na składzie, więc postanowiliśmy odświeżyć ten przepis.


Składniki:
1-1,5 litra rosołu (przepis tutaj)
400 - 500g parówek
kilka ziemniaków (opcjonalnie)
2 duże cebule
2-3 łyżki przecieru pomidorowego
2-3 łyżki keczupu
ostra papryka
majeranek
ziele angielskie
liść laurowy
sól, pieprz

Gotujemy rosół według przepisu podanego na blogu. Często bywa tak, że przyrządzając rosół nie zjadamy całego w jeden dzień i kolejnego dnia robimy z niego inną zupę. Może to być fasolowa, pomidorowa czy właśnie parówkowa. 

Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Parówki szatkujemy w talarki. Cebulę podsmażamy na patelni dodając później parówki. Całość dusimy trochę na wolnym ogniu, a następnie dodajemy do gotującego się rosołu. 

Jeżeli chcemy dodać ziemniaki to obieramy je, gotujemy, kroimy na mniejsze kawałeczki i dodajemy do naszej zupy.Następnie wrzucamy do zupy przecier i keczup. Gotując zupę na małym ogniu doprawiamy ją pieprzem, solą, majerankiem i papryką. 

Jeżeli nie chcemy ziemniaków w naszej zupie, możemy ją podać z pieczywem lub z makaronem. Smacznego!!!

Doskonałym dodatkiem do naszej pikantnej zuptówy jest również gotowane jajo! Mniam, mniam!

2 komentarze:

  1. Sama chyba nie odważyłabym podać rodzinie zupę parówkową.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A dlaczego nie? Moim zdaniem jest bardzo dobra :) na pewno dzieci o wiele bardziej ją polubią niż inne "nudne zupy" ja do swojej dodaje jeszcze ogórki kiszone, mmm pycha :)

      Usuń

Instagram
Top Blogi

Author

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

analytics