niedziela, 19 sierpnia 2012

Testujemy: Kurczak marynowany w miodzie z chłodnikiem i ziemniaczkami


Wczoraj na fb wrzuciliśmy na zachętę zdjęcie pięknego złocistego kurczaka, który przyrządziliśmy wczoraj na obiad :) 
Wyszedł nie tylko bardzo smaczny ale również bardzo pyszny!

Przepis pochodzi z nowej akcji Lidla Pascal contra Okrasa. Zaszaleliśmy i przygotowaliśmy obiad w całości z przepisu Okrasy :) Wyszedł przepyszny, więc śmiało możemy polecić go innym! 
Akcja zakłada, że panowie przygotowują co tydzień przepis ze składników dostępnych w lidlu, za cenę ok. 20zł. Nie wiem czy rzeczywiście cenowo tyle to wyjdzie bo dużo składników mieliśmy już w naszej spiżarnii, ale z całą pewnością propozycję są godne uwagi!

Przepis ze strony, na której znajdziecie wszystkie informacje i więcej przepisów tutaj! Znajdziecie  też tam filmik z instrukcją przygotowania dania przez Karola Okrasę. Przyznaję, że po raz pierwszy zrobiliśmy danie, przy którym w całości trzymaliśmy się przepisu. Przepis wyglądał rozsądnie, zrobiliśmy go dokładnie tak jak Okrasa, mimo obaw np. o ogromną ilość cytryny przy kurczaku. Obawy okazały się niepotrzebne - cytrynka doskonale pasowała. Nie lubimy również rozmarynu ale cytryna w kurczaku, rozmaryn w ziemniakach i mięta w chłodniku stworzyły super całość. Pierwszy raz przygotowaliśmy też chłodnik - wyszedł przepyszny. Polecamy :)

Oryginalny przepis Karola Okrasy:

Co kupić:
- podudzie kurczaka: 6 szt.
- miód: 6 łyżeczek
- sos sojowy: 4 łyżeczki
- czosnek: 4 ząbek
- mielona ostra papryka: 1 szczypta
- cytryna: 1 szt.
- zielony ogórek: 480 g
- ser sałatkowy typu greckiego: 100 g
- kefir: 200 ml
- jogurt naturalny: 50 ml
- świeża mięta: 10 listków
- pistacje obrane ze skorupek, wcześniej podpieczone przez chwilę w piekarniku: 50 g
- młode ziemniaki: 1 kg
- olej rzepakowy: 60 g
- świeży rozmaryn: 1 garść
- sól: do smaku
- pieprz: do smaku


Jak zrobić: dla 4 osób

Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia ziemniaków: 40 min
Czas pieczenia podudzi: 35-40 min

* Przygotuj 2 naczynia żaroodporne
* Przygotuj folię spożywczą
* Przygotuj blender
* Rozgrzej piekarnik do 160°C (termoobieg) lub 180°C (góra-dół)


Ziemniaki: Umyte i pokrojone na połówki młode ziemniaki przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki, wsypujemy szczyptę papryki i dodajemy odrobinę oleju rzepakowego (ok. 3-4 łyżki – ok. 45-60 ml). Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy. Dodajemy świeży rozmaryn. Naczynie z ziemniakami wkładamy do piekarnika ustawionego na 160°C (termoobieg) na 40 minut do momentu, aż ziemniaki nabiorą złotego koloru.

Chłodnik: Obrane i pokrojone w grubą kostkę ogórki (bez pestek) wkładamy do blendera. Dodajemy jogurt naturalny, kefir i 100 g sera typu greckiego. Dodajemy około 50 g obranych pistacji, 10 listków świeżej mięty i jeden rozgnieciony ząbek czosnku. Wszystko razem miksujemy. Jednocześnie sprawdzamy ziemniaki. Musimy je przemieszać, żeby równo się upiekły. Chłodnik przelewamy do miseczki i wkładamy na 15 minut do lodówki. Następnie dodajemy szczyptę soli i szczyptę pieprzu. Mieszamy. Chłodnik jest gotowy. 

Kurczak: Do miski wlewamy 5-6 łyżeczek miodu, sos sojowy i szczyptę mielonej, ostrej papryki. Dodajemy 1 ząbek czosnku pokrojony w cienkie plastry. Wszystko mieszamy. Dodajemy sok z połowy cytryny. Podudzia wkładamy od razu do marynaty i mieszamy. Miskę zakrywamy folią i wkładamy na około 20 minut do lodówki.

Przygotowujemy naczynie żaroodporne i wkładamy do niego kurczaka, polewamy wszystko marynatą. Drugą połowę cytryny kroimy na małe cząsteczki. Na kurczaka nakładamy kawałki cytryny.

Wkładamy do piekarnika nastawionego na 160°C (termoobieg) na 35-40 minut na niższą półkę niż ziemniaki.

Wyciągamy z piekarnika ziemniaki i kurczaka. Chłodnik wlewamy do mniejszego naczynia. Kilka pistacji rozgniatamy, siekamy i posypujemy nimi chłodnik. Ziemniaczki wykładamy na talerz. Następnie wykładamy złotego kurczaka. Kurczaka pieprzymy i polewamy marynatą z naczynia z piekarnika.
Przystrajamy całość 2 gałązkami rozmarynu. 

Danie wydaje się czasochłonne ale tak naprawdę robi się samo. Polecamy tą propozycję na niedzielny obiad :)

Marynatę przygotowujemy najlepiej w pojemniku, do którego możemy następnie włożyć kurczaka i zamknąć. Po co sobie robić stertę naczyń do mycia :)

Ziemniaczki, ulubiona część tego obiadu! Suszony rozmaryn równie dobrze spełni swoją rolę co świeży!

Kroimy drobno ogórki aby nie męczyć blendera. Gdy ogórek na dużo pestek najlepiej jest wyciąć gniazda nasienne. 

Miksujemy!!! Ser również należy przed wrzuceniem do masy rozdrobnić. Najlepiej nie wlewać od razu dużo kefiru aby kawałki ogórka nie uciekały w masie :) I by nie chlapało za dużo :)

Czuję miętę!!!

Ciężko zmielić pistacje w takim blenderze jak nasz. Najlepiej by było zrobić to zatem w moździerzu, którego oczywiście nie mamy :P Dlatego szukamy swojego sposobu! Praska do czosnku przydaje się nie tylko do ubijania kotletów, przybijania gwoździ ale również do miażdżenia orzeszków z miętką na jednolitą masę!

Wystarczy zmielone orzechy i miętkę dodać do naszego chłodnika i wymieszać. Odstawiamy go do lodówki aby się przegryzł! Nie zapomnijcie o czosnku, dodaje charakteru :)

Before

After :)
Prawda, że nie można się mu oprzeć! 

Spróbujcie przepis! Polecamy! N.&Ł. 

2 komentarze:

  1. Zrobiłam przepis Pascala na podudzie kurczaka z porami i pomidorami, tylko zamiast podudzia dodałam pierś, wyszło PALCE LIZAĆ :)

    OdpowiedzUsuń

Instagram
Top Blogi

Author

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

analytics