piątek, 10 sierpnia 2012

Naleśniki z cukinią

Naleśniki w kolejnym wydaniu! Neutralny smak naleśników pozwala nam nieźle zaszaleć z nadzieniem. Można je jeść na słodko i wytrawne, z warzywami i z owocami, z mięsem lub z rybą. Pomysłów jest wiele. Wszystko zależy od tego co lubimy, na co mamy akurat smaka albo co znajdziemy w lodówie!

Dziś danie w 5 minut! Naleśniki m.in. z cukinią! :) Farsz to trochę tzw. "przegląd tygodnia" - często kiedy zaglądamy do lodówki wydaje się, że nic tam nie ma... a potem, gdy ruszymy naszą wyobraźnie, pobudzimy nasze kubki smakowe, powstają dania, które powracają na stół. 



Do tego dania musimy przygotować:
naleśniki - według przepisy dostępnego TUTAJ!
niewielką cukinię,
dwie średnie cebule,
opcjonalnie - białą kiełbasę, śląską, kabanosa, kurczaka - w zależności od zasobności lodówki :) my użyliśmy tu białą kiełbasę i grillowane udko kurczaka, obrane i pokrojone w kosteczki.
przecier pomidorowy, ketchup
przyprawy - sól, pieprz i zioła (świeże lub suszone).

Cukinię kroimy na szerokie, długie paski. Używamy do tego szerokiej, bocznej tarki do obierania warzyw. 

Cebule kroimy w kostkę lub w piórka - dowolnie. Wrzucamy na rozgrzany olej na patelni lub w woku. Gdy się przesmaży dodajemy pokrojoną cukinię.

Całość chwilę dusimy pod przykryciem a następnie dodajemy dodatki mięsne :) 

Całość doprawiamy przecierem pomidorowym i przyprawami - solą, pieprzem, papryką i ziołami. 


I to by było na tyle! Wystarczy teraz napełnić ciepłe naleśniki farszem! Opcjonalnie podawać je z sosem czosnkowym lub posypane startym serem! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Instagram
Top Blogi

Author

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

analytics