piątek, 17 sierpnia 2012

Cukiniowy omlet z szynką i pomidorami


Ostatnio naszą lodówkę dopadła rzadka choroba - przepełnienie. Cierpi szczególnie na nadmiar cukinii :)
W dalszym ciągu w lodówce znajdują się dwie sztuki :p Nasza kulinarna wyobraźnia została wystawiona na dużą próbę. Sami nie przepadamy za bardzo za leczo z cukinii albo innymi słowy bigosem z cukinii, dlatego szukamy innego sposobu podania tego warzywa. 
Propozycji jest wiele. Doskonale smakuje na pizzy, albo z naleśnikami. Dziś propozycja bardzo kolorowa. Cukinia w formie omletu.



Składniki na jedną porcję:
pół średniej cukinii
pół średniej cebuli
sól, pieprz,
świeże zioła - bazylia, oregano, tymianek
3 jajka
kilka plasterków szynki, pokrojonej w paseczki
ok 8 pomidorów koktajlowych

Cukinię i cebulę ścieramy na małych oczkach na tarce. Dodajemy do masy przyprawy i zioła, paseczki szynki i pomidorki pokrojone w połówki. 

Smażymy naszą masę na odrobinie oleju na patelni. Gdy się masa przesmaży, formujemy omlet, zalewany rozbitymi jajkami i czekamy aż się zetną. 


Następnie wykładamy omlecik na talerz i wcinamy! Możemy nasze danie posypać szczypiorkiem! Doda charakteru temu daniu :)

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Instagram
Top Blogi

Author

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

analytics