środa, 15 sierpnia 2012

Cebulowa z grzankami

Jak zapowiadaliśmy na facebooku, wrzucamy przepis na dzisiejszy obiad! Ostatnio króluje u nas zupa! Tak to jest, najpierw rosół, potem parówkowa a dziś cebulowa :) 

Cebulowa może nie jest zbyt efektowna ale z pewnością smaczna! Pasuje do dzisiejszej pogody, dobrze rozgrzewa :)

Naszą cebulową opieramy na przepisie znalezionym kiedyś w gazetce "Prześlij przepis". Przerobiliśmy go jednak na nasze realia i ulubione smaki! Danie to jest bardzo szybkie w przygotowaniu i tanie. Zazwyczaj też składniki na taką zupkę są w każdym domu! :)

Do jej przygotowania potrzebujemy:

1,5l bulionu
1kg cebuli
sól, pieprz
łyżka margaryny lub oleju do smażenia cebuli
kromka vel. skibka vel. pajda chleba na grzanki

Cebulę kroimy w drobną kostkę. Smażymy na margarynie lub oleju - w zależności od tego jak dobrze wysmażymy cebulę taki kolor zupy uzyskamy. Jeżeli ją zeszklimy, do miękkości, to uzyskamy jasną cebulową. Jeżeli natomiast usmażymy ją na złoty kolor a nawet lekko przypalimy zupa będzie miała troszkę intensywniejszy aromat i ciemny kolor. Po usmażeniu cebuli dodajemy ją do garnka z gotującym się bulionem. Nasz bulion jest ciemny, ponieważ dodajemy do niego cebulę w skórce oraz dużo marchewki. Robimy go wg przepisu dostępnego w tym przepisie



Gotujemy bulion ze smażoną cebulą ok. 5minut aby cebula dobrze zmiękła i by można było ją lekko zmiksować. My potem przelewamy zupę przez sitko aby oddzielić cebulę do zmiksowania. Można również użyć blendera bezpośrednio w garnku, jednak ze względu na ryzyko ochlapania wrzącą zupą przy miksowaniu polecamy odcedzenie cebuli. Cebulę miksujemy blenderem albo przeciskamy przez sitko, aż uzyskamy jednolite puree cebulowe. Następnie dodajemy puree do zupy, dzięki temu bulion się zagęści. 

Do naszej zupy użyliśmy mniej cebuli bo mieliśmy kitchen situation, a mianowicie część cebulki znalazła się na podłodze, a że mamy dzień wolny od pracy nie mogliśmy nic zaimprowizować :) jedynie użyć mniej bulionu, my zrobiliśmy dziś zupę z 1l bulionu. Ze względu na mniejszą ilość cebul nie jest ona taka gęsta. Ale smak cebulowy pozostał i była pyszna.


Doprawiamy zupę odrobiną soli i pieprzu, bulion ma już swój intensywny smak. Wylewamy zupę do miseczek i dodajemy grzanki! My sposób na grzanki już zdradziliśmy na blogu w tym przepisie! Polecamy cebulową nie tylko w zimowe dni! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Instagram
Top Blogi

Author

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

analytics