wtorek, 17 lipca 2012

Domowe frytki z piekarnika


Dzisiaj fast food w wersji domowej. Uwielbiane przez wszystkich frytki. Lubimy czasem zjeść frytki w barze, czy kupione w sklepie, ale teraz w dobie diet i zdrowego jedzenia tak ciężko jeść "niezdrowe" rzeczy bez wyrzutów sumienia. Nasze frytki przygotowujemy w piekarniku ponieważ po pierwsze są zdrowsze niż te przygotowane we frytkownicy lub w garnku do frytek. Po drugie nie mamy jeszcze takich sprzętów.

Składniki:
ziemniaki
oliwa z oliwek
bazylia, oregano lub inne zioła, papryka słodka mielona
sól, pieprz

Ziemniaki obieramy i myjemy. Kroimy je w paski przypominające frytki. Następnie doprawiamy je ulubionymi ziołami i przyprawami. My używamy najczęściej bazylii, oregano lub przyprawy do kurczaka. Blaszkę polewamy oliwą z oliwek i układamy na niej surowe frytki. Nie można ich ułożyć zbyt grubą warstwą bo się nie zrumienią równomiernie. Tak uszykowane ziemniaczki wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy aż będą gotowe do jedzenia. 






Nasze frytki podajemy najczęściej z kurczakiem i surówką. Pamiętajcie o keczupie i majonezie. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  2. coś się nam źle kliknęło i komentarz usunęliśmy :) sorry ;) Te tu frytki są dobrze doprawione, u N. coś niedoprawionego nie przejdzie ;)

    OdpowiedzUsuń

Instagram
Top Blogi

Author

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

analytics