środa, 20 czerwca 2012

Sos pieczarkowy z makaronem



Pieczarki to najczęściej spotykane w kuchni grzyby. My bardzo je lubimy i często je używamy, zwłaszcza do pizzy. Sos pieczarkowy jest sztandarowym daniem babci Ł. Niestety nie mamy naszej babci na co dzień :( Dlatego postanowiliśmy wykonać we własnej kuchni naszą wersję babcinego sosu. Nie jest to przepis rozbudowany, a wykonać go można dość szybko. Do dzieła.

Składniki:
300 g pieczarek
1 cebula
250g makaronu
śmietana 18% w kartoniku
pieprz, sól

Pieczarki myjemy i szatkujemy na plastry. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Rozgrzewamy na patelni olej i wrzucamy cebulę. Gdy się zeskrzli dodajemy pieczarki. Całość smażymy dłuższą chwile. Następnie pieprzymy i solimy całość.



Na końcu zalewamy całość śmietanką i gotujemy chwilkę ale nie za długo. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Gotowy makaron wykładamy na talerz lub do miseczki i polewamy naszym sosem. Smacznego!!!


2 komentarze:

  1. Bardzo smakowe było:) no niebo w gębie, a jakie szybkie przygotowanie;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglada smacznie,z serkiem ricota tez byloby fajne:)

    OdpowiedzUsuń

Instagram
Top Blogi

Author

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

analytics