wtorek, 5 czerwca 2012

Rurki drożdżowe z marmoladą

Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 jajka
- 150-160g margaryny
- łyżka oleju
- 60g drożdży
- 2 łyżki mleka
- szczypta soli
- twarda marmolada wieloowocowa


Zbliża się "czerwcówka". W tym czasie niektórzy z nas wyjeżdżają na krótkie wypady a niektórzy przyjmują gości :) Na taką okazję nadaje się ten przepis. Rurki robi się bardzo szybko, wychodzi ich bardzo dużo z tej ilości składników. 

Wykonanie: drożdże rozetrzeć z cukrem i mlekiem, odstawić do wyrośnięcia. My używamy drożdży z lodówki, często rozmrażanych. Zwykle pomysły na takie wypieki pojawiają się u nas spontanicznie, dlatego nie mamy czasu na to by doszły one do temperatury pokojowej. Dlatego znaleźliśmy sposób na wyrastanie - wkładamy szklankę z wymieszanymi drożdżami, cukrem i mlekiem do pojemnika z gorącą wodą. Drożdże pięknie wyrastają!


W misce łączymy suche składniki. W rondelku roztapiamy margarynę, następnie studzimy. Do suchych składników wbijamy dwa jajka, dodajemy wyrośnięte drożdże, mieszamy. Stopniowo łączymy z rozpuszczoną margaryną, dodajemy olej. Zagniatamy ciasto. Konsystencja przypomina kruche ciasto. 

Dzielimy ciasto na mniejsze kulki i rozwałkowujemy. Kroimy ciasto na kwadrat o boku ok. 10cm. Smarujemy kwadraty marmoladą (nie całe - zostawiamy o 1cm na sklejenie rurki). Zawijamy roladki! 


Układamy na blasze i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 30 minut). 
Pieczemy do zrumienia ok 20 minut w temp. 180st.C.
Ostudzone rurki obsypujemy obficie cukrem pudrem lub polewamy lukrem.




My poszaleliśmy z formami i zrobiliśmy jeszcze ciastka w kształcie pierożków i okrągłe. Wyszły również bardzo pyszne, wyrośnięte - polecamy poszaleć z kształtami! :)
Smacznego!

1 komentarz:

Instagram
Top Blogi

Author

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

analytics