czwartek, 21 czerwca 2012

Makaron z pesto



Pesto to włoski sos serwowany do chleba, sera, sałatek czy makaronu. Najczęściej spotykane jest pesto zielone (pesto alla genovese), którego podstawą jest bazylia. Innym typem jest pesto czerwone (pesto alla siciliana), robione na bazie pomidorów. My pierwsze pesto kupiliśmy w naszym ukochanym Lidlu. Możemy zdradzić, że czerwone przypadło nam bardziej do gustu. Niezależnie czy pesto jest czerwone czy zielone my używamy ich do tych samych przepisów.

Makaron z pesto przyrządzamy na dwa sposoby. Prosty i rozbudowany. Pierwszy przepis ma w składzie tylko makaron i sos pesto. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Gotowy ciepły makaron przekładamy do miseczki i dodajemy pesto prosto ze słoika (na 200 g makaronu jakieś 4 łyżeczki pesto). Mieszamy całość i gotowe.

Drugi przepis poza makaronem i pesto zawiera składniki, które będą smacznie urozmaicały nasz sos. 

Składniki:
250g makaronu
1 cebula
filet z piersi kurczaka
4-5 łyżeczek pesto
ser żółty
2 ząbki czosnku

Makaron gotujemy. Cebulę i czosnek siekamy dość drobno. Mięso myjemy i kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy czosnek, cebule i kurczaka. Doprawiamy solą i pieprzem. My bardzo lubimy użyć przyprawy do kurczaka np. kebab-gyros. Czekamy, aż kurczak będzie gotowy. Następnie wrzucamy makaron na patelnie. Gdy całość jest ciepła wyłączamy ogień pod patelnią i dodajemy pesto. Mieszamy całość. Potem nasze danie zrzucamy na talerz i posypujemy żółtym serem choć pewnie  parmigiano reggiano pasowałby idealnie i jak ktoś go lubi to polecamy go użyć.


PAMIĘTAJCIE, że pesto nie lubi być podgrzewane, dlatego dodajemy je gdy ogień na kuchence jest wyłączony. Buon appetito!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Instagram
Top Blogi

Author

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

analytics