czwartek, 28 czerwca 2012

Koperek

Koperek wszyscy znamy. Nie każdy lubi jego intensywny smak. Do takich osób należy Ł. Koperek to zło!

Ja natomiast uwielbiam koperek z młodymi ziemniaczkami! Od kilku tygodni możemy się nimi raczyć. 

Najprostszym daniem na świecie, należącym do moich ulubionych jest danie w 5 minut - pozostałe po obiedzie młode ziemniaki, smażone na patelni, posypane koperkiem. Podane oczywiście z kwaśną śmietaną (względnie, acz niechętnie z jogurtem naturalnym:P). 

Koper jest bardzo popularną i znana wszystkim przyprawą. Należy o dziwo do rodziny selerowatych. (???). Dorasta nawet do półtora metra wysokości. Koper uprawiany jest od bardzo dawna na całym świecie. Roślina ma postać długich łodyg, w przekroju mocno ząbkowanych i pustych w środku, na których pojawiają się zebrane w płaskie baldachy, zielono-żółte i zielone, igiełkowate, pierzaste liście.

Najlepszy koperek to ten prosto z ogrodu. Ale wiadomo - nie można mieć wszystkiego. Dlatego warto zebrać teraz koper, umyć, osuszyć i posiekać a następnie zamrozić w pojemniku, do którego będziemy mieli łatwy dostęp i zamrozić! Dzięki temu możemy nawet zimą posypać koprem ugotowane ziemniaki!

I coś dla śmiechu:

Łowcy.B - Koperek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Instagram
Top Blogi

Author

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

analytics