środa, 27 czerwca 2012

Calzone czyli pizza pieróg!

Jakiś czas temu otworzyliśmy lodówkę i dopadła nas depresja - nie ma co jeść! Nic! Brak weny! Naszym oczom ukazały się następujące składniki:

- czosnek
- kukurydza i groszek w puszce
- cebula
- przecier pomidorowy
- wędzony twaróg
- jajka
- drożdże
... chwileczkę... ktoś widział drożdże? PIZZA! Ale nieee... pizze jemy tak często... nie ma co na nią włożyć, wszystko się z niej będzie sypało. To może pieróg? Tak jest! I w ten sposób przyszedł nam do głowy pomysł na domowe calzone. Wegetariańskie. To akurat minus :) Lubimy mięcho! 

Ciasto na pizzę przygotowujemy z wypróbowanego przepisu, który można znaleźć tutaj: KLIK!!!
Wałkujemy ciasto na okrągłe placki, średnicy ok 32cm. 


Na patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę razem z czosnkiem, zgniecionym na prasce. Zostawiamy do ostygnięcia. Rozwałkowane, wyrośnięte placki smarujemy przecierem, zostawiamy nieposmarowane brzegi ciasta aby móc zawinąć warkocz pieroga. Na przecier wykładamy składniki farszu według fantazji - my użyliśmy to co mieliśmy w lodówce - kukurydzę, groszek, wędzony twaróg i świeżą bazylię. 

Składniki układamy na środku placka, następnie zawijamy ciasto w kształt pieroga.


 Zawijamy brzeg i wykładamy na blachę. Wkładamy blachę do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy ok 25 minut. Obserwujemy czy pieróg robi się rumiany. Gdy się zarumieni wyciągamy i spożywamy! :) Wyszło super, nawet bez mięsa.




Smacznego!!!

2 komentarze:

  1. Z pysznym serem wędzonym z Lidla musi pizza smakowac rewelacyjnie:)chętnie taką przygotuję.

    OdpowiedzUsuń
  2. haha fjanie ze stworzyliscie cos z niczeog:) ekstra!

    zapraszam na mojego nowo powstalego bloga
    www.bogotowackazdymoze.blogspot.co.uk

    OdpowiedzUsuń

Instagram
Top Blogi

Author

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

analytics